Războiul din Ucraina. Iranul trimite Rusiei sute de rachete balistice

Spread the love

Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice puternice, aprofundând cooperarea militară între cele două ţări sancţionate de SUA, potrivit unor declaraţii acordate în exclusivitate pentru Reuters.

Iranul trimite Rusiei sute de rachete balistice Iranul a furnizat aproximativ 400 de rachete, dintre care 110 de arme balistice cu rază scurtă de acţiune, cum ar fi Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene, relevă Reuters.

Această rachetă mobilă  este capabilă să lovească ţinte la o distanţă cuprinsă între 300 şi 700 km, spun specialiştii.

Ajutorul a fost trimis la  începutul lunii ianuarie, după semnarea unui acord între oficiali iranieni şi ruşi, în cadrul unor întâlniri la Teheran şi Mosova desfăşurate la finalul anului trecut, a declarat una dintre sursele iraniene.

Vezi mai multe articole din categoria externe Potrivit sursei citate, un oficial militar iranian a anunţat că Iranul a efectuat patru transporturi de rachete către Rusia, iar în perioada următoare vor fi aşteptate şi altele.

O altă sursă a declarat, pentru aceeaşi sursă, că rachetele au fost transportate atât prin Marea Caspică, dar şi cu avionul.

O sursă militară ucraineană a declarat, pentru Reuters, că administraţia de la Kiev nu a descoperit nicio utilizare a unor rachete balistice iraniene de către forţele ruseşti în conflict.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene a declarat la televiziunea naţională că nu deţine informaţii oficiale privind obţinerea de către Rusia a unor astfel de rachete.

Atât ministrul iranian al Apărării, cât şi cel din Rusia, nu au oferit comentarii pe acest subiect.

Lasă un răspuns