Parlamentul polonez face primul pas spre restabilirea accesului la pastila de a doua zi fără prescripție

Spread the love

Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat joi o lege care liberalizează accesul la „pastila de a doua zi”, a cărei utilizare fusese limitată de guvernul populist conservator anterior, relatează AFP.

Legea ar urma să autorizeze accesul la pastila de a doua zi fără prescripție medicală pentru femeile cu vârsta peste 15 ani.

Legea, care trebuie să treacă în continuare de Senat și să fie semnată de președintele conservator, a fost aprobată de 224 de deputați, în timp ce 196 au votat împotrivă.

Votul vine după ce guvernul premierului Donald Tusk a aprobat în ianuarie un proiect de lege pentru restabilirea accesului la contracepția de urgență fără prescripție medicală, anulând o restricție introdusă de guvernul naționalist anterior în 2017.

Legislația din 2017 a limitat ferm accesul la pastilele „de a doua zi”, care au devenit disponibile la ghișeu în 2015, după o decizie a Comisiei Europene de a autoriza vânzarea lor fără prescripție medicală.

Coaliția de guvernământ din Polonia a promis că va anula unele politici ale fostului guvern al partidului Lege și Justiție (PiS), inclusiv una dintre cele mai restrictive reguli de avort din Europa, pentru a aduce Polonia înapoi la standardele democratice ale Uniunii Europene.

Lasă un răspuns