Parlamentul german a respins livrarea de rachete Taurus Ucrainei într-un vot marcat de confuzie

Spread the love

Parlamentul german a aprobat joi ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina, inclusiv sisteme de rachete cu rază lungă, dar a respins moțiunea depusă de opoziție, care cerea ca și rachete de croazieră Taurus să fie trimise Kievului, anunță Reuters.

Germania este al doilea cel mai mare donator al Ucrainei în ceea ce privește echipamentele militare însă cancelarul Olaf Scholz a rezistat presiunilor interne și ale unora dintre partenerii din NATO în vederea furnizării de rachete Taurus, liderul german temându-se că o astfel de livrare ar putea provoca o escaladare a conflictului.

„Rusia lui Putin este și va rămâne cea mai mare amenințare pentru securitatea Europei în viitorul ce poate fi întrezărit”, a declarat ministrul german al apărării Boris Pistorius în Bundestag, camera inferioară a parlamentului, adăugând că Germania se va opune Moscovei „cu toată forța noastră”.

Deputații au aprobat un proiect propus de coaliția condusă de social-democrații lui Scholz care propune livrarea de „sisteme și muniții cu rază lungă suplimentare” către Ucraina.

Însă proiectul legislativ nu a făcut nicio referință explicită la sistemele Taurus pe care Kievul le solicită.

Însă formularea din proiectul de lege i-a făcut pe unii deputați să argumenteze că livrările de sisteme cu rază lungă suplimentare nu pot însemna decât livrări de rachete Taurus.

Dată fiind confuzia, creștin-democrații aflați în opoziție au depus o moțiune care cerea explicit livrarea de rachete Taurus, care ar oferi forțelor armate ucrainene posibilitatea să lovească mai adânc în interiorul teritoriilor controlate de ruși.

Moțiunea a căzut, însă Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președintele comisiei de apărare din Bundestag, a fost printre cei care au votat în favoarea ei.

Strack-Zimmermann, care face parte din partidul liberal FDP ce guvernează alături de social-democrații lui Scholz și Verzi, a declarat că a votat în favoarea moțiunii opoziției deoarece aceasta nu poate fi înțeleasă greșit.

Lasă un răspuns