BRD: Investițiile și sectorul construcțiilor au reprezentat coloana vertebrală a creșterii PIB-ului României / Situația bugetară rămâne foarte complicată, cu probabilitate scăzută de ajustare fiscală în acest an

Spread the love

După ce a evitat ”la mustață” o recesiune tehnică în a doua jumătate a anului trecut, economia UE a intrat în 2024 pe o traiectorie mai slăbită decât se estima anterior, fără ca o revenire iminentă să fie pe radar, arată o analiză a Departamentului de cercetare din BRD.

Consumul redus a fost un factor cheie pentru evoluțiile modeste ale PIB-ului real la nivelul UE.

În plus, comerțul global de mărfuri a fost anemic, având în vedere tripleta: scăderea cererii de bunuri de larg consum, condiții de finanțare restrictive și fragmentare în creștere a comerțului global.

Deși este încă solidă în comparație cu performanța multor economii avansate și a celor din ECE, creșterea României și-a pierdut vizibil din avânt în 2023 (2,0% față de 4,1% în 2022).

Investițiile au reprezentat coloana vertebrală a creșterii PIB-ului intern.

Sectorul construcțiilor a înregistrat și el o performanță robustă anul trecut.

(+13,8% a/a), susținută în principal de lucrări de construcții civile (+32,7% a/a) legate de proiecte majore de eficiență energetică și infrastructură de transport.

Amintim că investițiile publice au crescut cu +38,8% a/a până la 100,7 miliarde lei (6,4% din PIB), din care 61,6% finanțat din fonduri nerambursabile ale UE.

Perspective: Creșterea PIB-ului este de așteptat să-și recapete dinamica, apropiindu-se de nivelul potențial în 2024 (3,4%).

Factori:

Lasă un răspuns