SUA şi Rusia vor vorbi despre ocupaţia israeliană în faţa instanţei supreme a ONU

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Statele Unite şi Rusia vor prezenta miercuri argumente în cadrul procedurilor de la cea mai înaltă instanţă a ONU care examinează legalitatea ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene, potrivit Reuters.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a fost solicitată în 2022 de Adunarea Generală a ONU să emită un aviz neobligatoriu cu privire la consecinţele juridice ale ocupaţiei.

Israelul, care nu participă, a declarat în comentarii scrise că implicarea Curţii ar putea fi dăunătoare pentru obţinerea unei soluţii negociate.

În 2022, Washingtonul s-a opus emiterii unui aviz de către Curte şi se aşteaptă ca miercuri să susţină că aceasta nu se poate pronunţa asupra legalităţii ocupaţiei.

Vezi mai multe articole din categoria externe Peste 50 de state vor prezenta argumente până la 26 februarie.

Egiptul şi Franţa erau, de asemenea, programate să ia cuvântul miercuri.

Luni, reprezentanţii palestinieni au cerut judecătorilor să declare ilegală ocupaţia israeliană a teritoriului lor şi au spus că opinia CIJ ar putea ajuta la găsirea unei soluţii cu cele două state.

Marţi, 10 state, inclusiv Africa de Sud, au criticat în mod covârşitor comportamentul Israelului în teritoriile ocupate, multe dintre ele îndemnând instanţa să declare ilegală ocupaţia.

Cea mai recentă creştere a violenţelor din Gaza, care a urmat atacurilor Hamas din 7 octombrie în Israel, a complicat nemulţumirile deja adânc înrădăcinate în Orientul Mijlociu şi a afectat eforturile de găsire a unei căi spre pace.

Lasă un răspuns