Haos în Parlamentul britanic din cauza unei moțiuni privind Gaza

Spread the love

Camera Comunelor din Londra a fost martora unor dezbateri furtunoase și a unor scene haotice miercuri în legătură cu o moțiune care cerea încetarea focului în Gaza, slăbind considerabil poziția președintelui sir Lindsay Hoyle, potrivit AFP.

Hoyle a fost aspru criticat și i s-a cerut demisia după ce a permis opoziției laburiste să depună un amendament la o moțiune depusă de un alt partid de opoziție, Partidul Național Scoțian (SNP), în timpul unei ședințe care ar fi trebuit să fie dedicată SNP.

Moțiunea Partidului Național Scoțian a cerut o „încetare imediată a focului” și a solicitat „încetarea pedepsei colective a poporului palestinian”, în timp ce un amendament al Partidului Laburist a cerut o „încetare imediată a focului din motive umanitare” și un proces diplomatic pentru a obține o soluție cu două state și o pace durabilă.

Pentru Partidul Laburist al lui Keir Starmer, favorit în sondaje înainte de alegerile din acest an, mișcarea a fost interpretată ca o încercare de a evita reaprinderea diviziunilor din cadrul partidului pe această temă.

La rândul său, guvernul conservator a depus un amendament prin care cerea „o pauză umanitară imediată”, pe care în cele din urmă l-a retras.

Vizibil supărat și confruntat cu un Parlament extrem de agitat, Lindsay Hoyle, președintele Parlamentului, și-a cerut scuze în cele din urmă pentru modul în care au decurs lucrurile, după ce a explicat că abordarea sa inițială a fost aceea de a permite o dezbatere mai largă.

În cele din urmă, amendamentul laburistului a fost adoptat fără un vot formal, din nou în condiții contestate.

Liderul SNP de la Westminster, Stephen Flynn, a denunțat „disprețul” la care a considerat că partidul său a fost supus, în timp ce apelurile la demisia președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, care ocupă această funcție de la sfârșitul anului 2019, au răsunat din ambele părți ale Camerei Comunelor.

Numeroși deputați au condamnat faptul că acest caz s-a transformat într-o psihodramă la Westminster, în loc să se concentreze asupra crizei din Orientul Mijlociu.

În același timp, câteva mii de persoane care îi susțin pe palestinieni au manifestat în fața Parlamentului pentru a cere încetarea focului în Gaza.

Conflictul a fost declanșat de atacurile fără precedent ale Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie, care au făcut 1.

160 de morți, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale.

Represaliile Israelului, care a jurat să anihileze mișcarea islamistă aflată la putere în Fâșia Gaza, s-au soldat cu 29.

313 morți, majoritatea civili, femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas.

Lasă un răspuns