Curtea Supremă din Alabama a decis că embrionii congelați sunt copii, „fără excepție”

Spread the love

Curtea Supremă din Alabama a hotărât că, potrivit legii statale, embrionii conservaţi prin congelare sunt „copii”, o decizie denunțată deja de Casa Albă și organizațiile pentru apărarea drepturilor femeilor, relatează agențiile AFP și AP, citate de News.

ro.

„În întreaga ţară, femeile suportă consecinţele devastatoare ale acţiunilor aleşilor republicani”, a declarat marţi secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Această hotărâre locală reflectă „exact tipul de haos la care ne aşteptam atunci când Curtea Supremă a anulat [decizia] Roe v.

Wade” din 1973, care garanta dreptul la avort, a mai spus purtătoarea de cuvânt a președintelui Joe Biden.

În iunie 2022, Curtea Supremă de la Washington, ale cărei decizii sunt obligatorii pentru instanțele supreme din statele componente ale SUA, a pus capăt garanţiei constituţionale a dreptului la avort, ceea ce a determinat numeroase state americane, între care şi Alabama, să restrângă sau să interzică întreruperile de sarcină.

La originea hotărârii de vineri din Alabama se află o plângere formulată de trei cupluri împotriva unei clinici care realizează fertilizări in vitro.

Ele au citat în susţinerea lor o lege din 1872 privind decesele minorilor imputabile unei greşeli şi au depus plângere după ce alt pacient, care a intrat într-un loc de depozitare al clinicii, le-a distrus în mod accidental embrionii.

Un tribunal a respins mai întâi plângerea, stabilind că embrionii nu pot fi consideraţi o „persoană” sau un „copil”.

Însă, vineri, cu o majoritate de 7 la 2, Curtea Supremă a Alabamei a apreciat, din contră, că legea cu privire la moartea infantilă „se aplică tuturor copiilor nenăscuţi, fără limită”.

Toți judecătorii Curții Supreme din acest stat conservator din sudul SUA sunt republicani iar hotărârea redactată de judecătorul Jay Mitchell conține numeroase referințe la Biblie.

„Poporul din Alabama a declarat că politica acestui stat este că viaţa umană nenăscută este sacră”, notează decizia, cu referire la faptul că avortul a fost interzis în stat.

„Noi considerăm că fiecare fiinţă umană, încă din momentul concepţiei, este făcută după chipul lui Dumnezeu”, subliniază hotărârea Curții Supreme din Alabama.

„Copiii nenăscuți sunt ‘copii’ (.

.

.

) fără excepții bazate pe stadiul de dezvoltare, locul unde se află sau alte caracteristici secundare”, mai notează motivarea hotărârii luate de judecători.

„Acest nou cadru juridic ar putea să facă imposibile practici precum fecundarea in vitro”, denunţă ONG-ul Resolve, cea mai mare asociaţie americană dedicată problemelor legate de infertilitate.

Asociaţia medicală a statului Alabama a avertizat la rândul ei că această hotărâre „ar putea duce la închiderea clinicilor dedicate fertilităţii şi la deplasarea specialiştilor către alte state pentru a-şi putea practica” activitatea fără să se teamă de eventuale probleme judiciare.

Lasă un răspuns