Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dispus în ședința de miercuri „măsuri de întărire a Forțelor Armate Române”, inclusiv prin „asigurarea cadrului legal adecvat”, în contextul în care „situația de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei”, a anunțat Administrația Prezidențialăi, fără a preciza despre ce măsuri și legi este vorba.
Conform sursei citate, principala temă de pe agenda ședinței de miercuri a CSAT a fost a „grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România”.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, declara în 1 februarie că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani ce doresc să îmbrace haina militară.
El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită.
„Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.
Generalul Gheorghiță Vlad, aflat în funcție din noiembrie 2023, a avertizat că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.
El s-a declarat „mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”.
„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus șeful Armatei, la Europa Liberă.
CITEȘTE ȘI: Armata voluntară a României: Detalii despre proiectul „serviciului militar voluntar” pentru tineri / Cum se va aplica și ce presupune