Curtea de Apel București este așteptată miercuri, 21 februarie, să pronunțe decizia în cazul dosarului în care sunt cercetați torționarii disidentului comunist Gheorghe Ursu.
Judecătorii pot decide rejudecarea dosarului, după ce, în iulie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis achitarea celor care l-au bătut și torturat pe Gheorghe Ursu.
Fiul disidentului Gheorghe Ursu a anunțat din noiembrie anul trecut că a depus o cerere de reviziurie a sentinței dată de ICCJ, după ce și Parchetul General a făcut același lucru.
Cei trei magistrați care au dat decizia în acest caz au argumentat, printre altele, că victima „nu a fost un opozant al regimului comunist și nu s-a aflat în relații de adversitate cu organele de securitate ale statului, atât timp cât opiniile sale și dezacordul față de politica și conducerea de stat nu au fost făcute publice, nu a ajuns la cunoștința publicului larg pe vreo altă cale și nu au produs vreo consecință în realitatea exterioară (nu au fost de natură a propaga idei și concepții ostile ori de a instiga la acțiuni împotriva orânduirii socialiste)”.
Judecătorii au menționat că Ursu a călătorit în Occident.
Parchetul General a anunțat că miercuri a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a inculpaților trimiși în judecată de Secția parchetelor militare în „dosarul Ursu”.
Procurorii Secției judiciare din Parchetul General arată în cererea de revizuire că aceasta se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei.
Citește și: