Spania: Mister în jurul morții pilotului rus care dezertase cu elicopterul Mi-8 în Ucraina / Autoritățile nu confirmă identitatea

Spread the love

Moartea unui pilot rus care a dezertat în Ucraina a rămas învăluită în mister marți, autoritățile spaniole refuzând să confirme că un cadavru ciuruit de gloanțe găsit într-o stațiune balneară spaniolă este într-adevăr al acestuia, potrivit AFP.

Opozant al conflictului din Ucraina, Maxim Kuzminov a ținut prima pagină a ziarelor în august anul trecut când a dezertat într-un elicopter Mi-8 al armatei ruse și a trecut pe teritoriul controlat de Ucraina.

Plecat de la o bază din regiunea Kursk, el a susținut într-o înregistrare video publicată în septembrie de serviciile de informații militare ucrainene (GUR) că a zburat la o „altitudine extrem de joasă, în modul de tăcere radio” pentru a nu fi reperat.

Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al GUR a confirmat marți că pilotul a murit, dar nu a vrut să dea detalii despre locul, data sau circumstanțele morții sale.

La rândul lor, mai multe media spaniole au afirmat încă de luni, citând surse apropiate anchetei, că un cadavru găsit ciuruit de gloanțe la 13 februarie în stațiunea balneară Villajoyosa (sud-est), în apropiere de Alicante, este cel al pilotului rus.

Această informație nu a fost confirmată oficial de autoritățile spaniole.

Rusia a respins în repetate rânduri acuzațiile de asasinare sau tentativă de asasinare a opozanților sau transfugilor Kremlinului, atât în interiorul, cât și în afara granițelor sale.

Responsabilă de anchetă, Garda Civilă spaniolă a declarat pentru AFP doar că „identitatea folosită de această persoană (asasinată) ar putea fi falsă și că ar putea fi vorba de un alt individ”.

Ea a adăugat că se află în curs de verificare a identității acestuia, ceea ce ar putea dura ceva timp, potrivit Ministerului de Interne.

Presată să comenteze cazul după Consiliul de Miniștri, purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Pilar Alegría, a cerut presei să „lase GGarda civilă să-și facă treaba pentru ca ancheta să poată avansa”.

Potrivit unei surse judiciare, bărbatul care a fost împușcat de mai multe ori în timp ce ieșea din parcarea unei clădiri avea acte de identitate care corespundeau cu cele ale unui ucrainean în vârstă de 33 de ani.

Asasinarea sa a fost considerată inițial o simplă „reglare de conturi” într-o zonă cu o importantă comunitate rusă, potrivit acestei surse.

Autoritățile au localizat apoi mașina sa incendiată într-o comună vecină, în care au fugit ucigașii săi, potrivit presei.

În luna august, Maxim Kuzminov a declarat că și-a organizat în secret de luni de zile dezertarea cu serviciile ucrainene și că a făcut apel la alți militari ruși să facă același lucru.

Potrivit GUR, cei doi camarazi care îl însoțeau – care nu știau de planul său – au fost uciși de forțele ucrainene când au încercat să fugă după ce au ajuns în Ucraina.

Presa rusă pro-Kremlin l-a acuzat pe pilot că i-a doborât el însuși pe cei doi bărbați.

Moscova s-a bucurat, marți, de informațiile privind moartea sa.

„Acest trădător și criminal devenise un cadavru moral din momentul în care și-a planificat crima josnică și teribilă”, a declarat șeful serviciului de informații externe al Rusiei (SVR), Serghei Narișkin, citat de agenția oficială TASS.

Cu toate acestea, el nu a confirmat și nici nu a infirmat implicarea Rusiei în acest deces.

Într-un reportaj din octombrie, televiziunea de stat rusă a afirmat că serviciile speciale au fost însărcinate cu găsirea și pedepsirea pilotului.

Urmărește ultimele evoluții din a 727-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.

RO.

Lasă un răspuns