Potrivit proiectului, consumatorii vor beneficia de prețuri reduse la alimente alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.
Totodată, restaurantele și magazinele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor care se apropie de expirare, să doneze ce nu mai vând sau să le transforme în compost sau mâncare pentru animale.
De asemenea, se va crea o platformă de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, gestionată astfel de Ministerul Agriculturii.
Legea urmează să fie promulgată.
Unul dintre obiectivele principale ale legii este respectarea țintelor asumate de către țara noastră: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.
Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără ajunge la gunoi, în fiecare lună.
La nivelul Uniunii Europene, anual se aruncă 60 de milioane de tone de deșeuri alimentare, adică 131 de kilograme de persoană.
Articol realizat de Andrei NARIȚACitiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro