Municipiul Augsburg, din Bavaria, a lansat o campanie (şi un joc pentru copii) pentru a determina mamele şi taţii să nu creeze ambuteiaje în faţa şcolilor.
Ambuteiajele din faţa şcolilor fac parte din viaţa de zi cu zi în Germania.
Potrivit cercetărilor ADAC, principala asociaţie germană de automobile, anul trecut, unul din cinci copii a fost dus la şcoală de către unul dintre părinţi, dimineaţa.
Acum, un oraş bavarez cere oprirea acestui fenomen şi invită copiii să meargă singuri la şcoală.
Şi face o operaţiune de fidelizare.
Oraşul este Augsburg, acolo unde municipalitatea a lansat campania „Lăsaţi taxiul părinţilor [acasă]”, pentru a încuraja copiii din şcoala primară să ajungă la şcoli pe jos.
Vezi mai multe articole din categoria social Iniţiativa a început luni şi va dura până pe 28 iunie.
În această perioadă, pentru fiecare zi în care merg la şcoală fără maşină, elevii primesc ştampila de la profesori pe un card special de puncte.
Cu cât colectează mai multe timbre, cu atât mai bine, pentru că la finalul campaniei vor putea strânge premii precum bilete pentru piscine municipale în aer liber, ateliere sau vizite la muzee.
„Părinţii care îşi duc copiii în maşină îi pun pe alţi şcolari în pericol atunci când traficul devine haotic”, spune Martina Wild, viceprimarul oraşului Augsburg, adăugând: „Le place să se plimbe.
În acelaşi timp, aceasta este o contribuţie la protecţia climei şi, mai ales, o modalitate de a ne asigura că există mai puţin trafic auto pe drumurile către şcoli şi în faţa instituţiilor de învăţământ.
Prin urmare, este şi un sistem de îmbunătăţire a siguranţei rutiere”.
Unele şcoli primare din oraşul bavarez au desfăşurat anterior iniţiative similare în mod independent, dar acum campania este dezvoltată omogen în tot oraşul.
Pe lângă municipalitate, proiectul este susţinut de Oficiul Sportiv, de echipa din Bundesliga FC Augsburg şi de muzeele oraşului.
Cei mai entuziaşti, se pare, sunt copiii.
Julius (nu este numele său real), intervievat de Radio şi Televiziunea Bavareză legat de această iniţiativă, risipeşte orice îndoială: „Când mergi la şcoală cu maşina trebuie să te aşezi pe un scaun, să-ţi pui centura de siguranţă şi apoi nu mai e nimic de făcut.
Nu faci decât să priveşti plictisitor pe fereastră”.