Vouchere culturale de 600 de lei, pentru elevii de clasa a IX-a din Cluj-Napoca, de anul școlar viitor

Spread the love

  Primăria Cluj-Napoca oferă vouchere pentru activități culturale elevilor de clasa a IX-a, începând cu anul școlar 2024-2025, în valoare de 600 lei/an/elev.

Astfel, regulamentul de funcționare a programului a fost lansat în consultare publică.

  „Prezentul Regulament stabilește cadrul general privind acordarea finanțării complementare unităților de invățământ preuniversitar de stat din municipiul Cluj-Napoca, în vederea susținerii financiare a elevilor din clasele a IX-a pentru achiziționarea de servicii și evenimente culturale.

Grupul țintă vizat de aceasta finanțare îl constituie elevii din clasele a IX-a, înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Cluj-Napoca.

Scopul prezentului regulament este de a sprijini promovarea culturii naționale și universale în rândul comunități școlare, prin susținerea financiară a elevilor pentru achiziționarea de servicii și evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărți, publicați, materiale documentare sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, se arată în regulament.

Luând în considerare faptul că elevii de clasa a IX-a din anul scolar 2024-2025 nu sunt vizați de programul național „Vouchere culturale pentru elevi”, Primăria propune un Regulament de acordare a finanțării complementare unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Cluj-Napoca, în vederea susținerii financiare a elevilor din clasele a IX-a pentru achizitionarea de servicii și evenimente culturale, prin care se acordă suma de 600 lei/elev/an scolar,„Prin Legea nr.

198/2023 a învățământului preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, art.

83 alin.

(15), «Se înființează Programul național Vouchere culturale pentru elevi în vederea promovării culturii naționale și universale în rândul comunității școlare.

Prin Programul național Vouchere culturale pentru elevi, deținătorii primesc suma de 250 lei prin intermediul unor carduri reutilizabile, suma care este la dispoziția beneficiarului pentru servicii și evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, carp sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice [.

.

.

]».

Art.

248 alin.

(34), prevede ca programul se implementeaza progresiv, astfel: «a) în anul școlar 2024- 2025, beneficiarii Programului național Vouchere culturale pentru elevi sunt elevii din clasa a XII-a a anului școlar curent; b) în anul școlar 2025-2026, beneficiarii Programului National „Vouchere culturale pentru elevi” sunt elevii din clasele a IX-a și a XII-a a anului școlar curent; c) în anul școlar 2026-2027, beneficiarii Programului National „Vouchere culturale pentru elevi” sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a a anului școlar curent; d) până la finalul anului școlar 2026-2027, în baza unei analize cu privire la impactul programului național, Ministerul Educapei decide asupra oportunității continuării și dezvoltării programului începând cu anul școlar 2028-2029».

Astfel, luând în considerare faptul ca elevii de clasa a IX-a din anul scolar 2024-2025 nu sunt vizati de programul national sus-menționat, însă etapa în care se află ei este una propice dezvoltării lor în plan cultural, a cunoașterii și stimulării creației prin consumul de servicii și evenimente culturale, se propune un Regulament de acordare a finanțării complementare unităților de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Cluj-Napoca, în vederea susținerii financiare a elevilor din clasele a IX-a pentru achiziționarea de servicii și evenimente culturale, prin care se acordă suma de 600 lei/elev/an școlar”, se arată în regulament.

În vederea acordării finanțării pentru susținerea activităților culturale ale elevilor, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal va depune la unitatea de învățământ unde elevul este înscris, în termen de 30 de zile de la începerea cursurilor scolare, o cerere, însoțită de un extras de cont.

Unitățile de învățământ vor solicita Municipiului Cluj-Napoca deschiderea de credite bugetare necesare efectuării plății finanțării activităților culturale ale elevilor.

Municipiul Cluj-Napoca, prin Serviciul Buget și execuție bugetară, în urma verificării documentelor transmise de către unitatea de învățământ, va efectua deschiderea de credite bugetare.

Unitățile de învățământ vor face plata către beneficiarii finali în conturile specificate în extrasele de cont.

 Sumele pentru susținerea activităților culturale ale elevilor din clasele a IX-a pot fi utilizate pe tot parcursul anului școlar, inclusiv pe perioadele vacanțelor școlare, pentru achiziționarea de servicii și evenimente culturale.

Până cel tarziu la data de 30 septembrie a anului școlar următor, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal al elevului va depune la unitatea de învățământ dovada utilizării sumelor primite pentru sustinerea activităților culturale (chitanțe, bonuri fiscale, ordine de plată etc.

), iar suma neutilizată va fi virată în bugetul unității de învățământ.

„Prin achiziția de servicii și evenimente culturale, copiii/elevii se dezvoltă emoțional, social, fizic și lingvistic, își formează gândirea critică, pot socializa mai ușor, pot discerne între bine și rau, pot să înțeleagă mai bine mediul social în care trăiesc, să își dezvolte cunoasterea, să facă diferența între realitate și imaginație, să descopere caracterele și personalitățile oamenilor.

Expunerea elevilor la activități culturale sprijină promovarea culturii naționale și universale”, se arată în regulamentul proiectului.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns