UE a deschis o anchetă oficială împotriva TikTok din cauza nerespectării DSA, după amenințări repetate

Spread the love

Comisia Europeană a iniţiat, luni, procedurile oficiale pentru a evalua dacă TikTok a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de protecţia minorilor, transparenţa publicităţii, accesul la date pentru cercetători și alte domenii, relatează Agerpres.

„Protecţia minorilor este o prioritate majoră în materie de asigurare a respectării legii pentru Actul legislativ privind serviciile digitale.

Fiind o platformă care ajunge la milioane de copii şi adolescenţi, TikTok trebuie să respecte pe deplin Actul legislativ privind serviciile digitale şi să joace un rol deosebit în protecţia minorilor în mediul online.

Lansăm astăzi această procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru a ne asigura că se iau măsuri proporţionale pentru a proteja bunăstarea fizică şi emoţională a tinerilor europeni.

Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja copiii”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un comunicat de presă.

Procedurile Comisiei Europene se vor concentra asupra următoarelor domenii: Investigaţia se referă la presupuse deficienţe în ceea ce priveşte acordarea accesului cercetătorilor la datele accesibile publicului TikTok, astfel cum se prevede la articolul 40 din Actul legislativ privind serviciile digitale.

Executivul comunitar subliniază că actuala iniţiere a procedurilor nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia ar putea decide să o iniţieze cu privire la orice alt comportament care ar putea constitui o încălcare în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, de exemplu în ceea ce priveşte obligaţiile unui furnizor privind diseminarea de conţinut ilegal, cum ar fi conţinutul cu caracter terorist sau abuzul sexual online asupra copiilor, sau notificarea suspiciunilor de infracţiuni.

De asemenea, aceasta nu aduce atingere acţiunilor de asigurare a respectării legislaţiei întreprinse de alte autorităţi în temeiul altor cadre de reglementare, de exemplu de Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor.

Comisia Europeană a amenințat în mod repetat TikTok că ar putea inclusiv interzice platforma de videosharing în spațiul comunitar, dacă aceasta nu se conformează reglementărilor prevăzute de DSA.

„Nu vom ezita să adoptăm întreaga gamă de sancţiuni pentru a ne proteja cetăţenii, dacă auditurile nu arată respectarea deplină a legislaţiei”, afirma comisarul Thierry Breton în ianuarie anul trecut.

În luna septembrie a anului trecut Comisia Europeană a amendat TikTok cu aproape 350 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor (GDPR), în prelucrarea informațiilor referitoare la minori.

Lasă un răspuns