Ucraina încearcă să ia măsuri pentru a opri utilizarea de către Rusia a Starlink, spune un ministru

Spread the love

Ucraina a cerut companiei SpaceX Aerospace a lui Elon Musk să acționeze pentru a împiedica Rusia să folosească terminalele sale Starlink pentru comunicații în zonele ocupate de trupele Moscovei, a declarat luni un ministru al guvernului ucrainean, potrivit Reuters.

Terminalele Starlink au fost trimise de urgență pentru a ajuta Ucraina după invazia Rusiei din 2022 și au fost vitale pentru comunicațiile Kievului pe câmpul de luptă.

Starlink spune că nu face afaceri de niciun fel cu guvernul sau armata Rusiei.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a declarat luna aceasta pentru Wall Street Journal că trupele rusești folosesc mii de terminale Starlink, după ce le-au achiziționat de la firme rusești private care le-au cumpărat de la intermediari.

Viceprim-ministrul și ministrul pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, a declarat pentru televiziunea publică Suspilne că autoritățile ucrainene au cerut măsuri de la SpaceX chiar înainte ca utilizarea terminalelor de către Rusia să devină cunoscută.

„Am găsit un algoritm și am făcut o propunere către SpaceX și suntem în legătură cu ei pentru a ne asigura că astfel de cazuri nu se mai întâmplă”, a declarat Fedorov pentru televiziune.

„SpaceX a făcut ceva similar cu guvernul israelian”.

Fedorov a declarat că Ucraina avea nevoie ca terminalele să funcționeze în toate domeniile „pentru că se folosesc tehnologii specifice legate de drone.

Există și alte modalități pentru ca Starlink-urile noastre să funcționeze, iar altele nu.

Lucrăm la acest lucru cu SpaceX”.

Lasă un răspuns