Fermieri cehi au venit însoţiţi de circa 500 de tractoare, camioane şi utilaje agricole mari în faţa Ministerului Agriculturii luni, la Praga, pentru a protesta faţă de costurile în creştere şi reglementările de mediu din Uniunea Europeană, transmit agențiile dpa și Reuters, citate de Agerpres.
În timp ce multe străzi erau blocate în centrul capitalei, un haos major a fost evitat dat fiind că autorităţile i-au avertizat din timp pe locuitori să folosească mai degrabă transportul public pentru a merge la muncă decât autoturismele personale.
Acţiunea de protest este îndreptată împotriva Green Deal, politica de reper a UE care ţinteşte atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon în UE până în 2050.
Fermierii denunţă reglementările asociate acesteia ca fiind prea împovărătoare pentru ei.
Ei îşi exprimă de asemenea furia faţă de guvernul premierului ceh Petr Fiala, spunând că au nevoie de mai multe subvenţii şi mai puţină birocraţie din partea executivului liberal-conservator.
Protestatarii purtau bannere pe care stătea scris „Salvaţi agricultura muribundă” şi „Stop terorii birocratice”.
Tractors have arrived in Prague to protest against the government, the Green Deal, and the import of various cheap goods.
According to police estimates, there are over 500 tractors on the streets pic.
twitter.
com/lwm3pF76Eg Ministrul agriculturii, Marek Výborný, a declarat pentru agenţia de ştiri CTK că ar prefera să aibă loc negocieri în locul protestelor care paralizează Praga, şi i-a acuzat pe fermieri că au o agendă politică.
Guvernul ceh, format din cinci partide după alegerile parlamentare din 2021, a înregistrat o scădere de popularitate în ultima vreme.
Conform unui recent sondaj, cel mai mare partid de opoziţie, ANO, al fostului premier populist Andrej Babis, ar obţine 33,4% din voturi dacă ar avea loc acum alegeri parlamentare.
Formaţiunea ODS a lui Fiala ar primi 13,2%, iar Partidul Piraţilor, membru al coaliţiei de la guvernare, 11,3%.
Partidul creştin-democrat al ministrului agriculturii nici măcar nu ar trece pragul electoral de 5%.
Sondajul STEM a avut loc între 18-27 ianuarie, pe un eşantion de 1.
092 de persoane.
Situația din Cehia este asemănătoare cu cea din Slovacia, unde fostul premier populist Robert Fico a revenit la putere anul trecut pe fondul nemulțumirii populației față de criza costului de trai și alte subiecte.