Începutul de an a venit cu o schimbare majoră în sistemul de transfuzii: românii s-au înghesuit să doneze sânge într-un număr atât de mare, încât unele centre s-au văzut nevoite să restricționeze accesul.
S-a donat sânge fie cu programare, fie prioritizând grupele de sânge deficitare și donatorii fideli, care fac asta constant.
La baza fenomenului au stat strict rațiuni de ordin financiar, nicidecum nevoia românilor de a-și ajuta semenii benevol.
Din ianuarie, o donare de sânge e răsplătită cu tichete de masă în valoare de 280 de lei, de peste patru ori mai mult față de cât era până acum.
Pentru a înțelege efectele măsurii, Panorama a stat de vorbă cu specialiști din domeniu.
Organizațiile neguvernamentale consideră că o astfel de recompensă este o ispită financiară ce promovează competiția la donare.
Deși colecta e mai mare, ea nu e lipsită de riscuri epidemiologice, spun unii angajați din centrele de transfuzii.
Totodată, România pare că se îndepărtează de obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit căruia țările membre trebuie să ajungă la contribuție benevolă 100% până la final de 2024.
În plus, nu doar că suntem printre puținele state europene care oferă stimulente donatorilor de sânge, dar suntem singura țară din blocul european în care valoarea compensației a ajuns să depășească 50 de euro per donare.
Citește articolul pe Panorama.
ro