România are peste 200.000 de pacienți oncologici. Derapajele privind acordarea concediilor medicale, sub 1%. Președinte CNAS: „Este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”

Spread the love

  Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a declarat luni că în România sunt peste 200.

000 de pacienţi oncologici, ceea ce este „dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”.

 „Din păcate, avem 207.

722 de pacienţi cu cancer şi tot din păcate avem 2.

700 de copii şi vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecţiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii”, a spus președintele CNAS, Valeria Herdea.

Potrivit datelor publicate în toamna anului trecut, Clujul se află pe locul doi în țară la numărul de pacienți diagnosticați cu cancer, cu peste 11.

600 de pacienți oncologici.

Întrebată în ce situaţie este CNAS cu plata concediilor medicale, Herdea a răspuns ca acestea se vor plăti eşalonat.

„Concediile medicale se vor plăti eşalonat pentru că nu se pot face altfel.

Plătim un procent în fiecare lună pentru a putea eşalona pe parcursul întregului an, de comun acord cu Ministerul de Finanţe”, a susţinut preşedintele CNAS.

Potrivit acesteia, evaluarea făcută la nivelul cabinetelor medicilor de familie se află la final şi s-au constatat „sub 1% derapaje”.

Herdea a spus ca verificarea medicilor de familie s-a făcut eşantionat.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății Alexandru Rafila afirma că există medici care eliberează un număr foarte mare de concedii medicale, iar verificările ar trebui îndreptate către aceştia pentru a se vedea în ce măsură concediile respective sunt justificate.

Valeria Herdea a anunţat ca la nivelul CNAS, începând cu 1 martie, se va derula o campanie de comunicare către pacienţi în aşa fel încât fiecare sa înţeleagă ca o persoană asigurată are „drepturi şi obligaţii”.

„Dreptul la serviciu medical înseamnă şi obligaţie de a trece pe la medicul tău de familie în aşa fel încât sa poţi să îl ajuţi.

Asta se face în toate ţările civilizate şi cred ca modelul vest european este de preluat şi la noi”, a susţinut preşedintele CNAS.

Senatul României a decis eliminarea impozitaării de 10% aplicată concediilor medicale, în urma adoptării unui amendament care a inclus și eliminarea impozitării concediilor de maternitate și a celor pentru îngrijirea copiilor bolnavi.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns