O companie japoneză a anunţat luni că a lansat cu succes o sondă despre care afirmă că este primul dispozitiv spaţial ce are misiunea de a inspecta deşeurile de pe orbita Pământului, care au devenit în ultimii ani din ce în ce mai numeroase şi potenţial periculoase, informează AFP și Agerpres.
Misiunea „Active Debris Removal by Astroscale-Japan” (Adras-J) este de a găsi şi de a examina rămăşiţele unei rachete japoneze H-IIA care plutesc în spaţiu de 15 ani, au explicat reprezentanţii companiei private japoneze Astroscale.
Sonda niponă a fost lansată duminică la ora 14:52 GMT din Noua Zeelandă.
Astroscale „a reuşit să stabilească contactul (.
.
.
) şi este pregătită să îşi înceapă operaţiunile”, a declarat coordonatorul acestui proiect, Eijiro Atarashi, citat într-un comunicat al companiei japoneze.
Poziţia orbitală exactă a treptei superioare a rachetei H-IIA, lansată de agenţia spaţială japoneză (JAXA) în 2009 şi care are dimensiunile unui autobuz, nu este cunoscută.
Însă amplasarea ei estimată va fi determinată prin utilizarea unor date de monitorizare de pe Pământ.
Adras-J se va apropia „până la o distanţă sigură”, apoi va colecta imagini pentru a evalua mişcările şi starea în care se află fosta rachetă niponă.
Acest dispozitiv spaţial a fost selectat pentru prima fază a unui program al JAXA ce vizează îndepărtarea marilor deşeuri spaţiale de origine japoneză în cooperare cu sectorul privat.
Deşeurile spaţiale, cum ar fi sateliţi uzaţi, piese ale unor rachete şi resturi apărute în urma unor coliziuni, s-au acumulat pe orbita Terrei încă de la începutul erei spaţiale, iar acest fenomen s-a accelerat în ultimele decenii.
Potrivit estimărilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), pe orbita planetei noastre există aproximativ 1 milion de deşeuri provenite de la sateliţi şi rachete şi care au diametre de peste un centimetru, fiind suficient de mari pentru „a dezactiva un dispozitiv spaţial”.
Pentru „depoluarea” spaţiului, una dintre soluţiile potenţiale ar putea fi aceea de a folosi un fascicul laser capabil să împingă deşeurile spre o nouă orbită, unde „un depanator” spaţial le va colecta cu ajutorul unui magnet.
Sâmbătă, Japonia a lansat cu succes noul său lansator greu H3 după două prime eşecuri înregistrate anul trecut.
Iar în ianuarie, Japonia a devenit cea de-a cincea ţară din lume care a reuşit să plaseze un modul de aselenizare pe Lună, prin intermediul sondei sale robotizate SLIM.