Experții ONU doresc o anchetă privind presupusele violențe împotriva femeilor palestiniene: „Executate în mod arbitrar”

Spread the love

Experții ONU în domeniul drepturilor omului au cerut luni o anchetă independentă privind acuzațiile de violență, inclusiv violență sexuală, comise de israelieni împotriva femeilor palestiniene, potrivit AFP.

Declarația celor șapte experți independenți ai ONU a provocat o reacție vehementă din partea Israelului, care a descris afirmațiile acestora ca fiind „josnice și nefondate”.

„Executate în mod arbitrar în Gaza, inclusiv cu copiii lor”.

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „acuzațiile credibile de încălcări grave ale drepturilor omului” împotriva femeilor palestiniene din Fâșia Gaza și Cisiordania.

Aceștia au citat rapoarte conform cărora femei și fete au fost „executate în mod arbitrar în Gaza, adesea împreună cu membri ai familiilor lor, inclusiv cu copiii lor”.

„Suntem șocați de rapoartele potrivit cărora femeile și copiii palestinieni sunt țintite în mod deliberat și executate în mod extrajudiciar” în timp ce „căutau refugiu sau fugeau”, au spus ei.

Experții independenți, care sunt numiți de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar nu reprezintă ONU, au subliniat, de asemenea, „detenția arbitrară a sute de femei și fete palestiniene”, inclusiv apărători ai drepturilor omului, jurnaliști și lucrători umanitari, de la atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrieAtacul s-a soldat cu moartea a 1.

160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Bombardamentele și ofensiva terestră desfășurate de Israel în Gaza de atunci au ucis cel puțin 29.

092 de persoane, majoritatea femei și copii, potrivit celor mai recente cifre ale Ministerului Sănătății din Hamas.

Potrivit experților ONU, mulți dintre deținuți au fost supuși la „tratamente inumane și degradante”, inclusiv bătăi violente, și au fost privați de alimente și medicamente.

Aceștia și-au exprimat o îngrijorare deosebită față de rapoartele privind „multiplele forme de agresiune sexuală”, inclusiv violul a cel puțin două femei deținute, în timp ce altele au fost „dezbrăcate și percheziționate de către ofițeri de sex masculin ai armatei israeliene”.

Experții solicită o „anchetă independentă, imparțială, promptă, completă și eficientă” cu privire la aceste acuzații și îndeamnă Israelul să coopereze.

Reprezentanța israeliană la ONU la Geneva a respins acuzațiile lor, spunând că experții sunt „motivați de ura lor față de Israel, nu de adevăr”.

De asemenea, aceasta a precizat că autoritățile israeliene nu au primit nicio plângere, dar că sunt pregătite să investigheze orice „acuzații concrete de comportament necorespunzător din partea forțelor sale de securitate, atunci când sunt prezentate acuzații și dovezi credibile”.

Lasă un răspuns