Iranul continuă să îmbogăţească uraniu mult peste concentraţia necesară pentru utilizările comerciale, atingând nivelul de 60%, aproape de cel folosit pentru armele atomice, a afirmat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) Rafael Grossi, citat de Reuters.
Oficialul i-a informat pe miniştrii de externe din statele Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, despre programul nuclear iranian, care continuă în ciuda presiunilor ONU, relatează Aerpres.
Ulterior, el a declarat agenţiei Reuters că ritmul actual al producţiei de uraniu îmbogăţit în Iran este de şapte kilograme pe lună, ceva mai scăzut decât la sfârşitul anul trecut.
Din iunie până în noiembrie, ritmul a fost redus la trei kilograme lunar, însă a urcat la nouă kilograme pe lună la sfârşitul lui 2023, conform informaţiilor făcute publice de AIEA.
În acelaşi timp, Teheranul a interzis accesul celei de-a treia echipe de inspectori ai AIEA, cei mai experimentaţi, la monitorizarea procesului.
Grossi a afirmat că doreşte să facă încă o vizită la Teheran, la un an de la cea precedentă, pentru a împiedica adâncirea disensiunilor.
Conform acordului încheiat în 2015 cu puterile internaţionale, Iranul ar fi trebuit să limiteze nivelul de îmbogăţire a uraniului la 3,67%, însă după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite din înţelegerea respectivă în 2018 şi a reintrodus sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, partea iraniană nu a mai respectat limita.
Deşi a depăşit concentraţia necesară pentru utilizarea uraniului în scopuri paşnice, cum ar fi producţia de energie în centrale nucleare, Iranul continuă să susţină că nu are intenţia să producă arme atomice.
Directorul AIEA a observat însă că schimbările de ritm în îmbogăţirea uraniului nu modifică evoluţia de bază – creşterea continuă a stocurilor de uraniu concentrat de care dispune Iranul.
Agenţia a avertizat deja că depăşirea pragului de concentraţie de 60% ar permite fabricarea a trei bombe atomice.