Breșa de securitate de la Camera Deputaților: Angajații încă folosesc PC-uri cu Windows XP, care nu mai are suport tehnic de 10 ani

Spread the love

Angajații Camerei Deputaților, din a cărei rețea IT hackerii au reușit să fure recent sute de documente, inclusiv copii după actele de identitate ale parlamentarilor și premierului Marcel Ciolacu, încă mai folosesc PC-uri cu sistem de operare Windows XP, care nu mai are suport tehnic de 10 ani.

Informația apare într-o licitație publică lansată vineri de Camera Deputaților, care vrea să cumpere 50 de PC-uri cu cea mai nouă versiune de sistem de operare.

Camera Deputaților a demarat săptămâna trecută o licitație deschisă pentru achiziționarea de calculatoare PC desktop All in One, cu sistem de operare Windows 11 Pro.

Procedura de achiziție, anunțată vineri, 16 februarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, este împățită în 3 loturi: În caietul de sarcini pentru achiziția celor 50 de PC-uri necesare derulării activității la Camera Deputaților se precizează următoarele:De notat că bugetul Camerei Deputaților pe anul 2023 pentru cheltuieli cu bunuri și servicii a fost de peste 84 milioane de lei (aproximativ 17 milioane de euro).

Situația tehnicii de calcul învechite de la Camera Deputaților este mult mai gravă decât a fost prezentată luna trecută, la Guvern, de către ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Acesta a spus atunci că în cadrul atacului cibernetic asupra sistemului IT al Camerei Deputaților au fost copiate 316 fișiere, cu un volum de 300 Megabytes, al căror conținut este preponderent public, dar și copii după actele de identitate ale parlamentarilor.

Ministrul a mai precizat că sistemele IT nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii și versiuni de software existente pe piață.

Ministrul Bogdan Ivan a dezvăluit vineri care a fost eroarea umană care a permis breșa de date din rețeaua IT a Camerei Deputaților, în care hackerii au furat inclusiv copie dupa cartea de identitate a premierului Ciolacu.

Potrivit acestuia, angajatul de la Camera Deputaților are o poziție executivă, iar Secretariatul General al Camerei deputaților a pornit o anchetă internă pentru sancționarea celor responsabili.

Sursa foto: Tomasz Smigla / Dreamstime.

com

Lasă un răspuns