Al doilea spital ca mărime din Fâşia Gaza a fost scos ”complet din funcţiune”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, citat de Reuters.
”Există în prezent doar patru echipe medicale -25 de angajați – care îngrijesc pacienţi” în spitalul Nasser din oraşul Khan Yunis, din sud, a declarat Ashraf al-Qidra pentru Reuters.
Potrivit acestuia, ”complexul medical Nasser este coloana vertebrală a asistenţei medicale din sudul Fâşiei Gaza.
Încetarea funcţionării acestuia este o condamnare la moarte pentru sute de mii de palestinieni strămutaţi în Khan Yunis şi Rafah”, a spus el.
Qidra a arătat că lipsa combustibilului şi luptele din jurul unităţii medicale au scos-o din funcţiune.
Cea mai recentă lovitură adusă sectorului medical distrus din Gaza a venit în timp ce Israelul se pregătea pentru un atac asupra orașului Rafah, care acum găzduiește peste un milion de palestinieni strămuți în mare parte – o mișcare pe care comunitatea internațională, inclusiv susținătorul Israelului, SUA, a avertizat că va crea o suferință umană enormă.
Ofensiva aeriană și terestră a Israelului a devastat o mare parte din Gaza și a forțat aproape toți locuitorii săi să-și părăsească casele.
Autoritățile sanitare palestiniene spun că 28.
985 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise.
Spitalele din Gaza au fost punctul central al războiului de patru luni dintre Israel și grupul militant palestinian Hamas.
Spitalul încă adăpostea zeci de pacienți care sufereau de răni de război și de agravarea crizei de sănătate din Gaza, dar nu exista putere și personal suficient pentru a-i trata pe toți, au spus oficialii din domeniul sănătății.
Qidra a spus că aprovizionarea cu apă a spitalului s-a oprit deoarece generatoarele au fost oprite timp de trei zile, canalizarea a inundat camerele de urgență, iar personalul rămas nu avea cum să trateze pacienții de terapie intensivă.
Israelul a făcut raiduri în instituţiile medicale, pretinzând că Hamas ţine arme şi ostatici în spitale.
Hamas operează în Gaza dens populată, dar neagă că folosește spitalele pentru a-și acoperi operațiunile.
Comunitatea internațională spune că spitalele, care sunt protejate de dreptul internațional, trebuie protejate.
Organizația Mondială a Sănătății a cerut Israelului să acorde personalului său acces la spital, care a fost sub asediu de o săptămână, însă raidurile forțelor israeliene în căutarea militanților Hamas i-au împiedicat să ajute pacienții.