Proiectul de Ordonanță de Urgență care va modifica legislația privind schema de plafonare – compensare a prețurilor la gaze și electricitate se află, în prezent, în discuție cu reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a transmis Ministerul Energiei la solicitarea HotNews.
ro.
Potrivit acestuia, proiectul de OUG urmează să fie pus în dezbatere publică, înainte de a ajunge pe masa Guvernului.
Reamintim că Ministerul Energiei a anunțat la finalul lunii ianuarie că sunt în analiză câteva opțiuni de modificare a OUG 27/2022 privind schema de plafonare – compensare.
Potrivit Ministerului Energiei, modificările care se vor face asupra OUG 27/2022 privind schema de plafonare – compensare au vedere urmărirea evoluției prețurilor de pe burse și facilitarea implementării unora dintre prevederi.
Va fi păstrat nivelul de plafonare, pentru a preveni eventuale creșteri ale prețurilor peste acest nivel.
Volatilitatea pe piețele de energie este încă mare, în ciuda reducerilor înregistrate în ultima perioadă, susține Ministerul Energiei.
Pe de altă parte, vor exista și mecanisme în baza cărora prețurile vor putea fi scăzute la consumatorul final.
Altfel spus, nu vor fi eliminate plafoanele, însă schema va fi modificată în așa fel încât prețurile să fie mai scăzute decât acum.
În acest moment, plafoanele sunt percepute și folosite de către actorii de pe piață mai degrabă ca niște referințe de preț, nu limite.
De aceea, în ciuda faptului că prețurile pe burse au revenit la nivelurile de dinaintea crizei energetice, la consumatorul final român, tarifele sunt încă prea mari.
Furnizorii vând către consumatorii finali, casnici și industriali, la nivelul plafoanelor, însă acestea sunt mult peste cât erau prețurile înainte de criza energetică.
Cotațiile pe piețele spot au scăzut foarte mult, ajungând chiar și sub nivelul limitelor stabilite de Guvern pentru producători.
La gaze, prețurile pe bursele europene sunt pe trend de scădere, ajungând la nivelul de 24 euro/ MWh, fiind preconizate în continuare scăderi, cât era înainte de criză.
În 2022, când a fost concepută schema de plafonare – compensare, în vârf de criză energetică, prețurile la gaze explodaseră până în jurul valorii de 300 euro / MWh.
Prețurile se duc mult sub nivelul de 150 lei/MWh (30 euro / MWh) cu cât sunt obligați producătorii români să vândă pentru acoperirea consumului intern.
În următoarele luni, mai ales după ieșirea din sezonul rece, când consumul se va reduce, prețurile de pe bursă ar putea scădea mult sub 20 euro / MWh.
La energia electrică, prețurile pe piețele spot sunt, la fel, pe trend de scădere, ajungând la nivelul de 50 – 60 euro/MWh pe bursele vestice, la fel ca înainte de criza energetică.
În 2022, în vârf de criză energetică, prețurile erau în jur de 550 euro / MWh.
În acest context, producătorii români trebuie să vândă la o limită de preț de 450 lei/MWh (90 euro / MWh) în sistemul centralizat MACCE.
În ceea ce privește prețul la consumator, la energia electrică, în urmă cu trei ani, în ianuarie 2021, înainte de criza energetică, puteau fi încheiate contracte pe un an cu 0,25 lei / kwh, adică la preț mult mai mic față de plafoanele de acum care sunt 0,68 lei/ Kwh, 0,80 lei/Kwh și 1,30 lei/KWh, în funcție de consum.
La gaze, în noiembrie 2020 putea fi încheiat un contract cu un anumit furnizor, pe o perioadă de un an, cu 0,09368 lei / Kwh, preţ cu servicii de transport incluse.
Un alt contract, cu alt furnizor, a fost încheiat în ianuarie 2021, tot pe un an, contract cu 0,06 lei / Kwh.
Acum, plafonul este de 0,31 lei/KWh și cu atât vând furnizorii către consumatorul final.
Sursa foto: Jonathan Raa/NurPhoto / ProfimediaPentru a înțelege mai bine situația de acum de pe piața energetică din România, citește: