Zelenski la Munchen: „Dacă Ucraina va fi lăsată singură, Rusia ne va distruge” / Mesaj pentru Trump

Spread the love

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut sâmbătă un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen solicitând mai multă asistență de securitate din partea aliaților Ucrainei, în contextul lipsei de muniție și al recentei retrageri din orașul Avdiivka, potrivit Kyiv Independent.

Apariția lui Zelenski la conferință are loc într-un moment crucial pentru Ucraina.

Armata a fost forțată să se retragă din orașul Avdiivka din regiunea Donețk, puternic afectat, în timp ce forțele rusești încercau să prindă în încercuire trupele ucrainene.

Între timp, țara se confruntă cu o lipsă tot mai mare de muniție, în timp ce noi ajutoare pentru Ucraina rămân blocate în Congresul american.

„Menținerea Ucrainei în deficitul artificial de arme, în special în deficitul de artilerie și de capacități cu rază lungă de acțiune, îi permite (președintelui rus Vladimir) Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului”, a declarat el în discurs.

Zelenski a comentat, de asemenea, retragerea din Avdiivka, spunând că scopul a fost „salvarea vieților soldaților noștri”.

În încheierea discursului său, Zelensky a spus: „Vă rog să nu întrebați Ucraina când se va termina războiul.

Întrebați-vă de ce Putin este încă capabil să îl continue”.

Dacă „Ucraina este lăsată singură, Rusia ne va distruge”, a declarat președintele în timpul unui interviu public la CNN cu Christiane Amanpour, după discurs.

Întrebat de Amanpour despre ce le-ar spune republicanilor responsabili de blocajul actual privind ajutorul acordat Ucrainei în SUA, Zelenski a glumit: „Se arată asta la televizor acum? Atunci nu voi (spune nimic)”.

El a adăugat că intenționează să se întâlnească cu senatorii americani în cursul zilei și și-a reiterat recunoștința față de SUA pentru sprijinul acordat până în prezent.

Zelenski a fost întrebat, de asemenea, despre posibila revenire a fostului președinte american Donald Trump la Casa Albă.

El a spus că Trump a fost invitat în Ucraina.

„Dacă Trump (vine) în Ucraina, sunt pregătit să merg cu el în prima linie”, a spus liderul ucrainean.

Zelenski a declarat în ianuarie 2024 că Trump va fi primit cu căldură la Kiev cu o singură condiție: fostul președinte american trebuie să demonstreze capacitatea sa de a pune capăt războiului cu Rusia în 24 de ore, așa cum a promis.

Trump a declarat în repetate rânduri că obiectivul său principal în ceea ce privește războiul ar fi să asigure o încetare a focului în 24 de ore, dar nu a precizat în ce condiții ar fi aceasta potențial.

Lasă un răspuns