Rusia tace în legătură cu moartea lui Navalnîi și este surdă la criticile occidentale

Spread the love

Rusia a păstrat sâmbătă tăcerea în legătură cu moartea în închisoare a lui Alexei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, dar a luat cuvântul pentru a respinge acuzațiile occidentale potrivit cărora președintele Vladimir Putin ar fi responsabil pentru moartea acestuia, potrivit AFP.

Autoritățile penitenciare ruse au anunțat vineri, într-un comunicat laconic, că renumitul activist, care era încarcerat de trei ani, a murit în colonia sa penitenciară din Arctica, unde își ispășea o pedeapsă de 19 ani.

Bărbatul de 47 de ani, a cărui sănătate fusese slăbită de otrăvire și de detenție, „s-a simțit rău după o plimbare” și „și-a pierdut cunoștința”, au explicat acestea.

Aceștia au dat asigurări că s-au depus toate eforturile pentru a-l resuscita și că cauza decesului este „în curs de stabilire”.

De atunci, niciun detaliu nu a fost dat publicității, iar Vladimir Putin nu a spus niciun cuvânt despre moartea acestei figuri politice majore.

Moartea sa intervine, de asemenea, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din 15-17 martie, care ar trebui să îl vadă reales pe liderul de la Kremlin, în absența oricărei opoziții, decimată de represiune, în special de la începutul asaltului rusesc asupra Ucrainei, în urmă cu doi ani.

Președintele american Joe Biden s-a declarat „indignat” și l-a acuzat pe omologul său rus că este „responsabil de moartea” lui Alexei Navalnîi, în timp ce guvernul britanic le-a spus diplomaților de la ambasada rusă că Moscova va fi considerată „pe deplin responsabilă” pentru deces.

Moartea lui Alexei Navalnîi arată „slăbiciunea Kremlinului și teama de orice adversar”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Toate acestea sunt acuzații pe care Kremlinul le-a considerat vineri „absolut inacceptabile”.

Dar Vladimir Putin a rămas tăcut, deși fusese informat.

„Nu a fost efectuată încă nicio examinare medico-legală, dar Occidentul a tras deja concluziile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția oficială de presă rusă TASS.

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaîia, a cerut vineri comunității internaționale să recunoască faptul că șeful statului rus este „personal responsabil” pentru moartea soțului ei.

Nu se știe când va fi predat corpul său familiei sale și nici când și unde ar putea avea loc înmormântarea sa.

Potrivit ziarului independent Novaya Gazeta, interzis în Rusia, mama defunctului, Liudmila Navalnaîia, și un avocat se îndreaptă spre colonia penală IK-3 din regiunea arctică Yamal, unde a murit fiul ei.

Cu toate că autoritățile ruse păstrează tăcerea cu privire la circumstanțele morții liderului opoziției, iar presa de stat abia dacă menționează decesul acestuia, acestea au avertizat populația să nu organizeze demonstrații.

În pofida arestărilor, ca și vineri seara, un număr mic de ruși au mărșăluit sâmbătă în mai multe orașe pentru a depune flori, în special la monumentele în memoria disidenților care au fost victime ale represiunii politice în perioada sovietică.

În total, „peste 110 persoane” au fost arestate și reținute în timpul acestor manifestații în 13 orașe, în principal în marile centre urbane, precum Moscova și Sankt Petersburg, a anunțat sâmbătă ONG-ul specializat OVD-Info.

Mai multe persoane îmbrăcate în haine de culoare închisă au fost văzute îndepărtând flori din Piața Lubianka din Moscova, potrivit unor înregistrări video postate pe rețelele de socializare.

Sâmbătă la prânz, aproximativ o sută de persoane depuneau flori în fața unui alt monument din centrul Moscovei, dar poliția, care se afla în forță în zonă, nu a intervenit.

Agențiile de presă de stat rusești nu au acoperit aceste adunări, limitându-se să relateze unele dintre reacțiile oficiale la moartea lui Alexei Navalnîi.

Din Europa și până în Statele Unite, sute de persoane s-au adunat de asemenea vineri seară pentru a-i aduce un omagiu opozantului politic, ca la Varșovia, unde manifestanții, în majoritate tineri, au scandat „Putin, ucigaș” și „Nu uitați niciodată, nu iertați niciodată”.

Alexei Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism” într-o colonie penitenciară izolată din Arctica, în condiții foarte dificile.

Procesele intentate împotriva sa au fost denunțate pe scară largă ca o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziția sa față de Vladimir Putin.

Joi, opozantul participase la două audieri prin video în fața unui tribunal din regiunea Vladimir și nu se plânsese de starea sa de sănătate, potrivit agenției de presă de stat Ria Novosti.

Mama sa, Liudmila Navalnaîia, a declarat că și-a văzut fiul luni „sănătos și într-o dispoziție fericită”, într-un mesaj pe Facebook citat de ziarul independent Novaya Gazeta.

Moartea sa privează afectează si mai mult o Opoziție secătuită după ani de represiune.

Închisoarea nu a slăbit determinarea lui Alexeï Navalnîi.

În timpul audierilor din timpul procesului său și în mesajele difuzate de echipa sa, el nu a încetat niciodată să îl înjosească pe Vladimir Putin.

În procesul său pentru „extremism”, el a condamnat „cel mai stupid și lipsit de sens război al secolului XXI”, referindu-se la ofensiva rusă împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022.

Iar într-un mesaj difuzat de echipa sa la 1 februarie, opozantul a făcut apel la manifestații în toată Rusia în timpul alegerilor prezidențiale.

O serie de opozanți au fost încarcerați sau forțați să plece în exil în ultimii ani, iar represiunea s-a intensificat din 2022.

Unul dintre cei mai cunoscuți este Vladimir Kara-Murza, care a fost otrăvit de două ori și care execută o pedeapsă de 25 de ani.

El suferă de probleme grave de sănătate în detenție.

Alți critici ai lui Putin au fost asasinați, cum ar fi Boris Nemțov, care a fost împușcat mortal în apropierea Kremlinului în februarie 2015.

Lasă un răspuns