Putin și-a felicitat armata pentru capturarea orașului Avdiivka, o „victorie importantă”

Spread the love

Președintele rus Vladimir Putin și-a felicitat sâmbătă armata pentru „victoria importantă” înregistrată prin capturarea orașului Avdiivka din estul Ucrainei, epicentrul luptelor de luni de zile, relatează AFP.

„Sub impactul continuu al focului al trupelor ruse, doar formațiuni izolate izolate de militanți ucraineni au reușit să părăsească în grabă Avdiivka, abandonând armele și echipamentele militare”, a spus Ministerul rus al Apărării.

Rusia a declarat sâmbătă că forţele sale au provocat o serie de înfrângeri forţelor ucrainene de-a lungul liniei frontului de 1.

000 de km, exact în momentul în care trupele ucrainene se retrăgeau din oraşul devastat Avdiivka din estul ţării, transmite Reuters.

Ucraina a anunțat sâmbătă retragerea din orașul estic, după un ordin dat de șeful armatei, Oleksandr Sîrski, pentru a evita încercuirea.

Retragerea forţelor ucrainene din Avdiivka deschide calea pentru cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea Bahmut, în mai 2023, după o bătălie care a făcut mii de morţi într-un oraş devastat.

După eşecul Ucrainei de a străpunge liniile ruseşti anul trecut, Moscova a încercat să distrugă forţele ucrainene exact când Kievul se gândeşte la o nouă mobilizare majoră şi preşedintele Volodimir Zelenski numeşte un nou comandant pentru a conduce războiul.

Președintele Volodimir Zelenski a apărat retragerea, subliniind că a fost o decizie „corectă” pentru a „salva cât mai multe vieți”, în timp ce soldații ucraineni se străduiau să reziste atacului trupelor ruse.

„A fost o decizie profesională pentru a salva cât mai multe vieți posibile (.

.

.

) a fost o decizie corectă”, a subliniat președintele ucrainean la Conferința de securitate de la Munchen, în sudul Germaniei.

Victoria armatei rusești vine cu o lună înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, care sunt programate în perioada 15-17 martie.

Acesta este primul scrutin după ce Vladimir Putin a modificat Constituţia pentru a putea candida pentru încă două mandate, după ce a avut deja patru mandate din 1999 încoace.

După primele două mandate, cel mai puternic om de la Kremlin a fost premier timp de patru ani, în perioada 2008-2012, din cauza unei limitări a numărului de mandate care nu mai există, după care a fost reales în două rânduri.

Citește cele mai importante informații din ziua 724-a al războiului din Ucraina LIVE aici pe HotNews.

ro.

Lasă un răspuns