Viktor Orban se află în continuare sub presiune, după ce zeci de mii de persoane au protestat vineri în centrul Budapestei împotriva guvernului şi pentru a solicita sprijin pentru victimele abuzurilor sexuale, după recentul scandal izbucnit din cauza graţierii unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, informează EFE.
„Acum sunt monştri acolo.
Apăraţi victimele, copiii, pentru o societate sănătoasă”, este motto-ul protestului organizat de câteva dintre cele mai cunoscute vedete de pe internet ale ţării şi care a reunit peste 40.
000 de oameni.
„Ne-am săturat” şi „Nu fiţi indiferenţi!” au cerut organizatorii, cărora li s-au alăturat peste o sută de personalităţi marcante, printre care actori, artişti, cântăreţi, modele, scriitori şi jurnalişti, notează Agerpres.
Premierul conservator ungar, aflat la putere din 2010, a încercat să dezamorseze scandalul care i-a doborât pe doi dintre aliații săi politici, președintele și fostul ministru al justiției, Judit Varga, dar a continuat să domine mass-media interne.
Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.
Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.
După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.
Ea a declarat că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.
Ulterior, Novak şi-a dat demisia.
În plus, Judit Varga, fost ministru al justiţiei în guvernul ultranaţionalistului Viktor Orban, s-a retras din viaţa politică pentru că a semnat graţierea.
„Concluzia este, dacă nu aici şi acum, atunci când să protestăm? Vedem că acest lucru a provocat dezbinare, nu numai între alegătorii liberali sau de opoziţie, ci şi între alegătorii guvernului.
Protecţia copiilor este ceva unic, cred că nu ar trebui să existe îndoieli””, a explicat presei unul dintre organizatori, Zsolt Osvath, cu puţin timp înainte de protest.
„Sub pretextul vizitei la Papă, un bărbat care era complice activ al unui pedofil a fost eliberat.
A fost eliberat cu graţiere prezidenţială, i s-a dat aprobarea şi se va putea întoarce oricând la muncă cu copiii”, aminteşte apelul.
Cei mai vulnerabili, „victime ale unui destin tragic, au fost abandonaţi de stat”, adaugă ei, subliniind că „victimele au fost acum trădate.
Vrem să ne exprimăm furia, durerea şi compasiunea”.
În ciuda demisiilor, indignarea a continuat să crească şi atât partidele politice, cât şi organizaţiile care apără minorii cer clarificarea detaliilor cazului şi, de asemenea, să fie făcut public cine a cerut graţierea, în timp ce alţii îl indică pe Orban ca fiind principalul responsabil.