Moartea principalului opozant rus Alexei Navalnîi ar trebui să determine țările occidentale să treacă „de la vorbe la fapte” în fața regimului lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă văduva fostului spion rus Alexander Litvinenko (otrăvit în 2006) într-un interviu acordat AFP.
Moartea lui Alexei Navalnîi, care ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare într-o colonie penală din Arctica rusă, a șocat lumea vineri.
A fost, de asemenea, „o zi foarte tristă” pentru Rusia, a declarat Marina Litvinenko, care l-a întâlnit sâmbătă în capitala britanică.
Soțul ei, Alexander Litvinenko, un agent KGB și apoi FSB exilat în Marea Britanie după ce a făcut dezvăluiri despre serviciile secrete ruse a murit la vârsta de 43 de ani, la 23 noiembrie 2006, la aproximativ 20 de zile după ce a fost otrăvit cu poloniu 210, o substanță radioactivă extrem de toxică.
„Înțeleg foarte bine cum trebuie să se simtă Iulia (Navalnîi) după ceea ce i s-a întâmplat soțului ei”, a declarat ea cu furie și emoție.
„A fost o zi foarte tristă, nu doar pentru familia lui Alexei Navalnîi – soția, fiul și fiica sa -, ci și pentru mulți ruși care visează la un viitor mai bun pentru țara lor”, a subliniat ea.
Marina Litvinenko, care a luptat mult timp pentru a se clarifica circumstanțele morții soțului ei, a îndemnat-o pe văduva liderului opoziției să se asigure că comunitatea internațională „nu va uita niciodată” moartea soțului ei.
„Nu este suficient să vorbim despre asta ieri, astăzi și poate încă câteva zile.
Trebuie să vorbim despre ea atât timp cât va fi necesar, până când Iulia va obține dreptate”, a insistat ea.
Ancheta publică britanică a concluzionat în 2016 că Vladimir Putin „probabil a aprobat” asasinarea lui Alexander Litvinenko, despre care a spus că a fost comisă de omul de afaceri Dmitri Kovtun și de fostul agent secret devenit deputat Andrei Lugovoi, cu care fostul spion a luat ceaiul la 1 noiembrie 2006.
În mod similar, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit Rusia „responsabilă” pentru crima din 2021, lucru pe care Kremlinul l-a negat întotdeauna.
Pentru soția fostului spion, moartea lui Alexei Navalnîi ar trebui să determine comunitatea internațională, și în special țările occidentale, să treacă „de la vorbe la fapte” în ceea ce-l privește pe președintele rus, singurul candidat la realegerea din martie.
„Este important (pentru lideri) să spună cât de rău este, dar nu este suficient”, s-a apărat ea.
Pentru ea, aceste „acte” implică în primul rând susținerea Ucrainei, care se află în război cu Rusia de aproape doi ani în urma invaziei declanșate de Moscova.
„Singura modalitate de a ajuta opoziția rusă să răstoarne regimul lui Putin este de a susține Ucraina”, a spus ea, argumentând că numai o victorie ucraineană ar putea „încuraja cetățenii ruși să ceară schimbarea”.
Marina Litvinenko a cerut, de asemenea, ca țările occidentale să nu mai cumpere petrol și gaze rusești, care finanțează efortul de război al Moscovei.
În pofida deznădejdii provocate de moartea lui Alexei Navalnîi, văduva celui pe care îl numește cu afecțiune „Sașa” vrea să rămână optimistă cu privire la viitorul țării sale, mișcată de numeroasele mitinguri de susținere în fața ambasadelor rusești din întreaga lume.
„Nu poți trăi fără speranța unui viitor mai bun.
Cred că într-o zi Rusia se va putea schimba”, a adăugat ea.