LIVE VIDEO Cel puţin 100 de persoane arestate, la protestele tăcute din Rusia după moartea lui Alexei Navalnîi / Occidentul cere socoteală Moscovei

Spread the love

Poliţia din Rusia a luat măsuri represive împotriva persoanelor adunate pentru a marca moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.

Un grup pentru drepturile omului susţine că cel puţin 100 de persoane au fost arestate, conform Sky News și News.

ro.

Filmări şi imagini din Moscova şi Sankt Petersburg au arătat ofiţeri care smulgeau pancartele protestatarilor şi îi târau pe alţii de la altare improvizate în memora lui Navalnii.

Printre cei reținuți se numără inclusiv jurnaliști.

10:11 Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi reiterează importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi.

(.

.

.

) Aleksei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparenţă, justiţie şi respectarea drepturilor fundamentale.

Decesul său reprezintă o pierdere uriaşă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice.

Exprimăm sincere condoleanţe familiei lui Aleksei Navalnîi în aceste momente dificile.

Împărtăşim durerea lor şi suntem solidari cu cei care au admirat şi sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice”, a transmis MAE, citat de Agerpres.

09:40Occidentul cere socoteală Moscovei după moartea lui NavalnîiOccidentul cere sâmbătă socoteală Rusiei în urma morții lui Alexei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, în timp ce autoritățile ruse spun că au fost circumstanțe incerte într-o închisoare din Arctica, potrivit AFPGuvernul britanic a convocat vineri seară diplomați la ambasada rusă pentru a-i informa că Moscova va fi considerată „pe deplin responsabilă” pentru moartea lui Navalnîi.

Londra a cerut o „anchetă completă și transparentă”, urmând exemplul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut o anchetă „credibilă”.

O femeie a declarat pentru Sky News: „Tot ce se întâmplă în aceşti ani, pe teritoriul ţării mele iubite, este o ruşine”.

O altă persoană a adăugat: „Sunt furios, desigur.

În sfârşit l-au ucis”.

Potrivit site-ului rus pentru drepturile omului, OVD-info, cel puţin 100 de persoane au fost arestate în opt oraşe, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg şi Krasnodar, în timpul adunărilor pentru a aduce un ultim omagiu opozantului rus.

Deşi poliţia nu a oferit detalii despre arestări, procurorii i-au avertizat pe ruşi să nu participe la niciun protest în masă la Moscova.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters.

În decembrie, Navalnîi – în vârstă de 47 de ani – fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

Lasă un răspuns