Încă şase aeronave F-16 olandeze vor sosi în următoarele luni la Centrul European de Pregătire din România, a anunţat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Anunţul a fost făcut în contextul întâlnirii de sâmbătă cu omologul olandez, Kajsa Ollongren.
„În contextul participării la cea de-a 60-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la Munchen, ministrul Angel Tîlvăr a avut, sâmbătă, o întâlnire bilaterală cu Kajsa Ollongren, ministrul Apărării din Regatul Ţărilor de Jos.
Această întrevedere a oferit o platformă excelentă pentru discuţii aprofundate pe teme esenţiale de securitate şi apărare, subliniind cooperarea strânsă între cele două naţiuni”, se arată într-un comunicat al MApN transmis Agerpres.
Potrivit sursei citate, subiectele discutate au acoperit o gamă largă de interese comune, punând un accent deosebit pe securitatea în regiunea Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
Ministrul Tîlvăr a condamnat atacurile ruse asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre şi a prezentat eforturile României pentru menţinerea siguranţei traficului maritim civil.
În context, a menţionat importanţa acordului trilateral Republica Turcia – România – Bulgaria (MCM Black Sea) pentru contracararea pericolelor reprezentate de minele marine aflate în derivă în Marea Neagră.
Progresele programelor de instruire comune, participarea militarilor olandezi, în anul 2022 şi 2023, la Grupul de Luptă NATO condus de Franţa, dislocarea a trei aeronave MQ-9 Reaper fără pilot în România, pe parcursul anului 2024 – o premieră pentru Ţările de Jos, precum şi dislocarea de aeronave la Centrul European de Pregătire F-16 din România au fost, de asemenea, abordate, fiind evidenţiată importanţa acestora în consolidarea apărării şi securităţii regionale, precizează sursa citată.
În ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, ministrul Tîlvăr a amintit sprijinul ferm al României pentru instruirea piloţilor ucraineni în cadrul Centrului European de Pregătire F-16, atunci când aceştia vor atinge nivelul de pregătire care le va permite începerea antrenamentelor la Feteşti.
Ministrul Tîlvăr a exprimat aprecierea faţă de dialogul politico-militar robust dintre România şi Regatul Ţărilor de Jos, prin sprijinul continuu pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în zona Mării Negre.
„Am mulţumit doamnei ministru pentru decizia Guvernului de la Haga de a contribui substanţial la întărirea apărării flancului estic al NATO şi, în particular, a regiunii Mării Negre, prin dislocarea de trupe şi tehnică militară de înaltă performanţă în România, inclusiv prin aeronave F-16 pentru Centrul European de Instruire F-16”, a spus ministrul Tîlvăr.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro