LIVE Război în Ucraina, ziua 723: Zelenski caută ajutor militar în Franța și Germania / Kievul face „tot ce este posibil” pentru a salva trupele din Avdiivka

Spread the love

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski merge vineri în Germania și Franța pentru a încerca să obțină asistență militară vitală și să semneze angajamente bilaterale de securitate, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de al treilea an.

Călătoria are loc în timp ce trupele Kievului încearcă să oprească forțele rusești care se apropie de orașul Avdiivka din estul țării.

Ucraina se confruntă cu un deficit de trupe și de stocuri de muniție, în timp ce ajutorul militar american este amânat de luni de zile.

08:19În noile doctrine de apărare rusești, ca obiectiv final al răzbiului din Ucraina se află retragerea NATO la granițele sale de dinainte de anul 2004.

Aceasta înseamnă că, dacă Rusia câștigă acest război, este foarte probabil să ceară ca Bulgaria și România, care au aderat la NATO în anul 2004, să fie o zonă tampon, a comentat pentru Nova News politoligul bulgar Iskren Ivanov, citează 24Chasa.

07:54Familiile din Rusia trebuie să aibă cel puţin doi copii de dragul supravieţuirii etnice a naţiunii şi trei sau mai mulţi dacă vor ca ea să se dezvolte şi să prospere, a declarat, joi, preşedintele Vladimir Putin, relatează Reuters și news.

ro.

07:40 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, merge vineri la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă, notează AFP și Agerpres.

Cancelarul Olaf Scholz îl va primi dimineaţa pe liderul ucrainean.

Semnarea acordului va fi urmată de o conferinţă de presă, a informat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Volodimir Zelenski este aşteptat apoi la Paris, unde un parteneriat similar va fi semnat la sfârşitul după-amiezii la Palatul Elysée.

Întrevederea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, va fi urmat de o conferinţă de presă comună şi de un dineu de lucru.

La aproape doi ani de la începerea ofensivei ruse, pe 24 februarie 2022, „hotărârea noastră (de a sprijini Ucraina) este acolo, nu slăbeşte şi nu va slăbi”, a subliniat un consilier al şefului statului francez.

„De asemenea, suntem hotărâţi să zădărnicim acest pariu pe care îl face Rusia”, care „mizează pe un timp îndelungat, pe oboseala noastră”, a insistat el.

Regatul Unit a fost primul care a încheiat un astfel de acord în cursul unei vizite a premierului Rishi Sunak la Kiev, pe 12 ianuarie.

Statele membre ale Uniunii Europene încă nu au făcut acest pas.

07:34Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de sponsori ai războiului”, provocând cea mai mare bancă occidentală din Rusia să-şi rupă legăturile cu Moscova, transmite Reuters, citat de news.

ro.

07:05Împrumuturile comune ale Uniunii Europene ar putea contribui la finanțarea unor cheltuieli mai mari pentru apărare, dar guvernele ar trebui să facă alegeri politice dificile pentru a le susține, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo pentru Reuters.

01:10Zelenski dă asigurări că Kievul face „tot ce este posibil” pentru a salva trupele din Avdiivka.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seară, în mesajul său zilnic, că Kievul face „tot ce este posibil” pentru a-și salva trupele aflate în dificultate pe frontul de est, în special în orașul Avdiivka, unde situația este descrisă ca fiind „critică”, potrivit AFP.

„Facem tot posibilul pentru a ne asigura că luptătorii noștri au suficiente capacități organizatorice și tehnologice pentru a salva cât mai multe vieți ucrainene”, a declarat Zelenski, făcând referire la un raport al comandantului-șef al forțelor armate Oleksandr Sîrski și al ministrului apărării Rustem Umerov privind „situația de pe front, din Avdiivka și din est în general”.

We are getting ready for upcoming significant meetings with partners.

New agreements are planned.

We are making every effort to ensure that these agreements are strong for Ukraine, and I am confident that they will be.

We are developing a new security architecture for our… pic.

twitter.

com/vVliJ0hq0B00:54Polonia anunță că a arestat un ucrainean care lucra pentru Rusia.

„Se pregătea să dea foc unor clădiri”–––––-

Lasă un răspuns