Eroarea umană care a permis furtul de date de la Camera Deputaților: Un angajat s-a conectat remote cu laptopul personal la rețeaua IT – spune ministrul Digitalizării

Spread the love

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a dezvăluit vineri care a fost eroarea umană care a permis breșa de date din rețeaua IT a Camerei Deputaților, în care hackerii au furat inclusiv copie dupa cartea de identitate a premierului Ciolacu.

„A fost o eroare umană: un angajat care în perioada pandemiei lucra remote a folosit un laptop personal care a fost conectat la un moment dat la reteaua IT a Camerei Deputaților”, a declarat ministrul.

Potrivit ministrului, angajatul de la Camera Deputaților are o poziție executivă, iar Secretariatul General al Camerei deputaților a pornit o anchetă internă pentru sancționarea celor responsabili.

Ministrul a spus că în prezent se lucrează la un set de reguli de securitate și responsabilități care „să fie asumate pe persoană fizică”, precum:„Toate aceste lucruri să poată fi asumate nominal de către responsabilii de aceste lucruri.

Riscăm să avem breaking news-uri timp de 2 saptamani pentru ca o persoană a fost iresponsabilă”, a declarat Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării a mai spus că în momentul de față se lucrează la scanarea sistemului IT de la Camera Deputaților și că din datele preliminare cea mai mare parte a datelor au fost recuperate, ele având back-up.

În plus, în perioada următoare, sistemul IT de la Camera Deputaților va fi cuprins într-un proiect de finantare pe securitate cibenretică pentru mai multe instituții publice.

se actualizeaza

Lasă un răspuns