Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a subliniat joi în întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu una dintre provocările comune pe partea de Justiție.
„Cred că este important, printre provocările pe care le avem, ca deținuții condamnați definitiv să poată fi returnați în țara lor de origine”, a spus premierul Italiei, țară de refugiu preferată de fugarii celebri ai României.
În cadrul ședinței comune dintre Guvernele României și Italiei, Giorgia Meloni a precizat că s-au semnat șapte memorandumuri de înțelegere, unul dintre acestea fiind pe Justiție.
Premierul Italiei a subliniat prezența semnificativă a peste 50.
000 de firme italiene în România, în sectoare strategice precum energie, infrastructură sau bănci, dar și rolul important al comunității române din Italia, cea mai numeroasă comunitate străină cu peste un milion de persoane.
De cealaltă parte, premierul a ținut să mulțumească în mod special pentru deblocarea situației în ceea ce privește soluționarea dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia.
Ciolacu a mai anunțat că a decis în calitate de premier ca Guvernul României să contribuie la reparațiile realizate în prezent Columnei lui Traian, un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român, dar și a relațiilor culturale dintre cele două națiuni.
Statul român a plătit, doar anul trecut, aproximativ două milioane de euro pentru a aduce în țară o parte din condamnații fugari, costurile fiind calculate pentru mai puțin de 600 de misiuni organizate în 2023 de Ministerul de Interne pentru aducerea în România a fugarilor.
Mario Iorgulescu, Alina Bica, Paul de România, Sorin Oprescu sau Dragoș Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista fugarilor care după ce au fost condamnați și-au găsit refugiul în alte țări, mulți în Italia și Grecia, iar pe unii dintre ei România nu reușește de ani de zile să îi aducă în țară.
Printre ultimii adăugați pe listă se numără fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș, care a reușit să fugă din țară cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
La acest moment, Cătălin Chereches este încarcerat într-un penitenciar din Germania, așteptând procedurile de extrădare.
El a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată, iar avocații acestuia încearcă să împiedice, prin căi extraordinare de atac, aducerea în țară a fostului primar.