Un comandant de rang înalt al Hezbollah a fost „eliminat” într-un atac israelian în Liban / „Israelul va plăti preţul”

Spread the love

Armata israeliană a anunțat joi că a „eliminat” un comandant de rang înalt al Hezbollah, responsabil pentru un atentat cu bombă din martie 2023 în nordul Israelului, conform Reuters și The Times of Israel.

Mişcarea şiită fundamentalistă Hezbollah a avertizat că Israelul va „plăti preţul” pentru acest atac lansat în sudul Libanului, în urma căruia au fost ucise în total zece persoane, între care copii, fiind cele mai multe victime civile din ultimele patru luni de ostilităţi la graniţa libanezo-israeliană.

Armata israeliană spune că în atacul lansat miercuri noapte în Liban a fost lovită o clădire folosită de Hezbollah în Nabatieh, fiind uciși Ali Muhammad al-Debes, comandant al forţelor Radwan ale Hezbollah, adjunctul acestuia, Hassan Ibrahim Issa, precum și un alt membru al grupării, scrie The Times of Israel.

Oficialii libanezi spun că, pe lângă cei trei bărbați, în atac au fost uciși și șapte civili.

Un oficial de securitate libanez a spus că membrii Hezbollah se aflau la parterul clădirii lovite, în timp ce familiile acestora erau la etajul de deasupra.

Mişcarea şiită fundamentalistă Hezbollah a avertizat joi că Israelul va „plăti preţul” pentru acest atac, care a făcut cele mai multe victime civile din ultimele patru luni de ostilităţi la graniţa libanezo-israeliană.

„Inamicul va plăti preţul pentru aceste crime.

Rezistenţa va continua să-şi practice dreptul legitim de a-şi apăra poporul”, a declarat pentru Reuters politicianul Hezbollah Hassan Fadlallah.

După atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care au declanşat războiul din Fâșia Gaza, au avut loc zilnic schimburi de focuri între armata israeliană şi Hezbollah, mişcare islamistă libaneză aliată cu Iranul şi Hamas.

Cel puţin 243 de persoane, printre care 175 de luptători ai Hezbollah şi 30 de civili, au fost ucise în sudul Libanului, potrivit unui bilanţ AFP.

De partea israeliană, au murit 15 persoane – nouă soldaţi şi şase civili, potrivit armatei israeliene.

Violenţele au determinat refugierea a zeci de mii de oameni de ambele părţi ale graniţei.

Premierul interimar libanez Najib Mikati a condamnat raidurile israeliene şi i-a ordonat ministrului de externe Abdallah Bou Habib să depună o nouă plângere la Consiliul de Securitate al ONU.

La rândul său, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a discutat în cursul nopţii cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, despre „ameninţările şi atacurile din partea Hezbollah din Liban”, prilej cu care şi-a „reiterat angajamentul de a asigura securitatea la graniţa nordică şi revenirea în siguranţă a cetăţenilor strămutaţi – fie prin canale diplomatice, fie prin acţiune militară”, potrivit unui comunicat israelian.

Lasă un răspuns