Statele Unite au deplâns miercuri demolarea de către Israel a locuinței unui activist palestinian din Ierusalimul de Est, un sector al Orașului Sfânt anexat de Israel, afirmând că aliatul său își pătează propria imagine în acest proces, potrivit AFP.
Fakhri Abou Diab, care militează de ani de zile împotriva demolării locuințelor palestiniene, a anunțat că „agenți ai forțelor israeliene” au demolat miercuri dimineață casa în care locuia de 38 de ani în apropiere de Orașul Vechi.
„Eram zece dintre noi care trăiam în această casă.
Soția mea, cei trei copii ai noștri și cinci membri ai familiei extinse”, a declarat activistul pentru AFP.
„Acum suntem literalmente pe străzi, cerând vecinilor și trecătorilor să ne ajute.
Am devenit persoane fără adăpost”, a explicat el.
La Washington, diplomații americani au condamnat demolarea și au cerut Israelului să nu deoleze alte case.
Fakhri Abou Diab este „un lider al comunității care vorbește împotriva demolărilor, iar acum familia sa a fost strămutată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
„Aceste acțiuni împiedică eforturile de a obține o pace și o securitate durabile, de care ar beneficia nu doar palestinienii, ci și israelienii”, a adăugat el în fața presei.
Aceste acțiuni, a spus el, „dăunează imaginii Israelului în lume și ne împiedică să facem tot ceea ce încercăm să facem în interesul poporului israelian”.
O parte din casă, a subliniat el, datează de dinainte de 1967, anul în care Israelul a anexat Ierusalimul de Est, unde se află locuri sfinte evreiești, creștine și musulmane.
Pentru Fakhri Abou Diab, mustrările americane sunt binevenite, dar Statele Unite „ar fi trebuit să exercite presiuni asupra israelienilor în prealabil pentru a împiedica demolarea casei mele”.
„Acesta este un act de răzbunare, o campanie a israelienilor împotriva palestinienilor din Ierusalim, care nu a făcut decât să se intensifice de la 7 octombrie”, a denunțat Fakhri Abou Diab.
La 7 octombrie, membri ai Hamas s-au infiltrat în Israel din Fâșia Gaza, teritoriu aflat la acea dată sub blocadă israeliană.
Acest atac fără precedent s-a soldat cu moartea a 1.
160 de persoane, majoritatea civili, iar alte 250 au fost luate ostatice.
De atunci, Israelul a desfășurat o campanie militară devastatoare în Gaza, ucigând peste 28.
500 de persoane, în principal femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.