O estimare privind reconstrucția Ucrainei după război prezintă costuri uriașe necesare în acest sens, de peste 480 de miliarde de dolari.
Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană şi guvernul de la Kiev au publicat joi o estimare conform căreia reconstrucţia Ucrainei după război va costa 486 de miliarde de dolari.
Evaluarea precedentă, din martie anul trecut, era de 411 miliarde de dolari.
În mai puțin de un an de zile, costurile din cauza pagubelor produse au crescut cu zeci de miliarde de dolari.
Distrugerile provocate de războiul declanşat de Rusia în februarie 2022 au afectat în special raioanele ucrainene Doneţk şi Lugansk din est, Harkov din nord-est şi Herson din sud, aflate în apropierea liniei actuale a frontului, precum şi Kievul.
Datele arată că fondul imobiliar al Ucrainei a fost distrus sau deteriorat în proporţie de 10%, ceea ce prelungeşte strămutarea ucrainenilor în afara comunităţilor lor.
Distrugerea barajului de la Kahovka şi a centralei hidroelectrice respective din sudul ţării, pusă de ucraineni pe seama forţelor ruse de ocupaţie din zona respectivă, a afectat semnificativ mediul şi agricultura şi a accentuat dificultăţile celor care fac eforturi pentru a găsi adăpost, apă, hrană şi servicii medicale, conform Băncii Mondiale.
Estimările nu acoperă regiunile din Ucraina aflate sub ocupaţie rusă, care nu au fost accesibile.
Banca Mondială precizează şi modul în care trebuie direcţionată suma de 486 de miliarde de dolari în următorii zece ani: 17 % pentru construcţia de locuinţe, 15% pentru transporturi, 14% – comerţ şi industrie, 12% – agricultură, 10% – energie, 9% – asistenţă socială şi mijloace de subzistenţă, respectiv 7% – gestionarea pericolelor de explozie etc.
România va fi parte activă a procesului de reconstrucție a Ucrainei după încheierea războiului pornit de Rusia, potrivit Ministerului de Afaceri Externe România.
În decembrie 2023, la Londra, a fost organizată o conferință pe tema reconstrucției Ucrainei post-război.
Potrivit MAE, procesul de reconstrucţie a ţării vecine ar trebui să includă, ca prioritate, îmbunătăţirea conectivităţii cu Uniunea Europeană prin intermediul statelor vecine în ceea ce priveşte coridoarele de transport, energia, domeniul digital, iar această perspectivă de conectare trebuie să fie extinsă şi în Republica Moldova.
Peste 275 de mii de obiective din Ucraina au fost distruse în război, iar jumătate din rețeaua de electricitate e deteriorată.
De altfel, economia și infrastructura țării vecine sunt primele care au nevoie de sprijin.
Procesul de reconstrucție va depăși ca amploare celebrul plan Marshall și are costuri estimate la aproximativ 486 de miliarde de dolari.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro