Avalanșă puternică la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș. Două corturi ale turiștilor, îngropate în zăpadă / Risc mare de avalanșă și în Retezat și Parâng

Spread the love

O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs în zona turistică Bâlea Lac, la peste 2.

000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, a anunțat Salvamont Sibiu.

Și salvamontiştii din judeţul Hunedoara au avertizat, joi, asupra riscului major de avalanşă în masivele Retezat şi Parâng, la altitudini de peste 1.

500 de metri, după ce în ultimele două zile a nins foarte mult.

Conform sursei citate, două corturi ale unor turişti au fost îngropate în zăpadă, însă nu există victime.

La momentul declanşării avalanşei, nu era nimeni în corturi, turiștii fiind în cabană.

Riscul de avalanşă este în continuare mare, de gradul 4 din 5, la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă a crescut la 1,7 metri, iar Salvomont Sibiu nu recomandă practicarea sporturilor de iarnă în zonă.

Și salvamontiştii din judeţul Hunedoara au avertizat, joi, asupra riscului major de avalanşă în masivele Retezat şi Parâng, la altitudini de peste 1.

500 de metri, după ce în ultimele două zile a nins foarte mult, iar stratul de zăpadă nou depus nu a avut răgazul necesar pentru sedimentare.

„A nins foarte mult, într-un timp scurt, astfel că noul strat de zăpadă depus măsoară între 50 şi 80 de centimetri.

Riscul de avalanşă este major, mai ales în zona unor pante abrupte sau în locurile cu suprafeţe mari, deoarece între straturile de zăpadă nu există acea coeziune necesară.

Mai este nevoie de câteva zile până când se va realiza acest lucru”, a declarat joi, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, grosimea stratului de zăpadă depăşeşte acum un metru şi poate ajunge la peste doi metri pe vâlcele sau văi, unde ninsoarea a fost adusă de vânt.

Din cauza instabilităţii stratului de zăpadă, turiştii sunt sfătuiţi să evite zonele cu încărcătură mare de zăpadă şi traseele de pe curbele de nivel.

De asemenea, salvamontiştii le recomandă turiştilor care se află la munte să aibă îmbrăcăminte rezistentă la umezeală şi la frig, precum şi echipament de siguranţă din care să nu lipsească colţarii, pioletul, casca sau coarda de alpinism.

Pentru cei care pleacă pe trasee, se impune kitul obligatoriu pentru avalanşe: rucsac cu airbag, sonda şi lopata pentru avalanşe, un aparat de emisie-recepţie.

(Foto: Dreamstime.

com)

Lasă un răspuns