Revista franceză L’Express a dezvăluit joi că directorul său din anii 1970, Philippe Grumbach, a fost spion al serviciilor secrete ale URSS, potrivit AFP.
„Un jurnalist strălucit.
Dar și un trădător al Franței care, timp de treizeci și cinci de ani, a lucrat pentru KGB”, a titrat revista.
„Cercul său intim a confirmat această relație secretă pentru L’Express.
Prieten apropiat al lui Mitterrand și Giscard, el a fost, fără ca nimeni să știe, unul dintre cei mai mari spioni sovietici ai celei de-a V-a Republici”, a declarat redactorul Etienne Girard, care, împreună cu Anne Marion, a scris o lungă anchetă cu informații din arhivele KGB.
Grumbach, care se ascundea în spatele pseudonimului „Brok”, a murit în 2003, la vârsta de 79 de ani.
„Era imposibil să nu dezvăluim această zonă de umbră în cadrul unei reviste care, de la Jean-Jacques Servan-Schreiber la Jean-François Revel, de la François Mauriac la Raymond Aron, a fost întotdeauna angajată în lupta împotriva utopiilor totalitare și a ravagiilor comunismului”, scriu Etienne Girard și Eric Chol în editorialul revistei.
Philippe Grumbach a fost redactor-șef din 1956 până în 1960, înainte de a deveni director editorial în 1974.
El a fost, de asemenea, secretar de redacție la Agenția Franceză de Presă (fosta AFP) din 1946 până în 1948.
După o scurtă experiență la cotidianul Libération, s-a alăturat cotidianului L’Express în 1954 ca redactor.
A fondat Pariscope (un ghid al activităților culturale pariziene) în 1965, apoi a condus Crapouillot (un ziar satiric).
S-a întors apoi la L’Express, unde, din 1971, a fost director pe sectțiunea de politic, apoi redactor-șef și director editorial.
Membru al Consiliului audiovizualului (1977-1981), un organism consultativ, a devenit apoi producător de film, înainte de a reveni în presă în 1984, lucrând pentru cotidianul Le Figaro.
A fost spion „din ideologie” și apoi „din gustul banilor”?, se întreabă actualul redactor-șef de la L’Express.
„Pe terenul dezonorării, numele lui Philippe Grumbach se alătură numelui altor agenți din Europa de Est care s-au infiltrat la cel mai înalt nivel al guvernului sau al presei și care au fost demascați”, afirmă el, subliniind în special că „încă din 1996, L’Express a dezvăluit cum fostul ministru Charles Hernu lucra pentru KGB și sateliții săi”.
„Această penetrare sovietică în sferele de putere în timpul Războiului Rece ar trebui să ne reamintească în permanență datoria noastră de a fi vigilenți”, subliniază Eric Chol, referindu-se la recentele tentative de ingerință străină în Franța.