Emoțiile sunt intense, ușile casei se trântesc mai des în astfel de momente, temele sunt neglijate și pasiunile vechi date uitării.
Prima iubire a copilului aduce, de multe ori, și primele furtuni emoționale, care îi fac pe părinți să se simtă depășiți de situație și să nu știe ce și cum să facă pentru a-și sprijini copilul.
Pentru că emoțiile sunt intense, ușile casei se trântesc mai des în astfel de momente, temele sunt neglijate și pasiunile vechi date uitării.
Deseori, părinții simt că merg pe sârmă: Ce să-i spună copilului dacă s-a îndrăgostit de cine nu trebuie? Cum să-l facă să-și vadă și de școală? Cât de mult să intervină în relație? Să-l urmărească? Să-i citească mesajele private? Cum să-l ferească de pericolele internetului și de presiunea rețețelor sociale, unde dinamica relațiilor este greu de descifrat? Într-un interviu acordat Totul Despre Mame, Corina Dobre, psihoterapeut care lucrează cu familii și cu adolescenți, vorbește despre modul în care își trăiesc adolescenții primele iubiri și despre cum le pot fi părinții sprijin.
Discret și de la distanță.
Totul Despre Mame: Cum se schimbă comportamentul copilului acasă atunci când e îndrăgostit?Psiholog Corina Dobre: În primul rând, trăiește emoții intense și extrem de volatile: când sunt îndrăgostiți, adolescenții trăiesc un vârtej de emoții: pot să fie plini de speranță, fericiți până în al nouălea cer, sau dimpotrivă, să pice în cealaltă extremă și să fie cuprinși de disperare.
Unul dintre neurotransmițătorii “vinovați” de acest carusel emoțional este dopamina.
Asociată cu sentimente legate de plăcere, de creșterea motivației sau mulțumirea recompensei, dopamina crește senzația de plăcere și de entuziasm în momentele de îndrăgosteală.
CITEȘTE CONTINUAREA PE TOTUL DEPSRE MAME