Miercuri ar fi trebuit lansat în spațiu, cu o rachetă SpaceX, un modul lunar dezvoltat de compania privată Intuitive Machines, scopul fiind ca acel modul să reușească o aselenizare controlată peste șapte-opt zile.
Din motive tehnice, lansarea a fost anulată cu 75 de minute înainte de ora stabilită (7.
57 ora României).
O nouă încercare se va face pe 15 februarie.
Lansarea de pe 14 a fost anulată din cauză că temperatura metanului nu era cea potrivită.
Modulul este comparat la dimensiuni cu o veche cabină telefonică din Marea Britanie.
La lansare, cu tot combustibilul de la bord, modulul Nova-C cântărește 1.
900 kg.
Locul vizat de aselenizare este un crater denumit Malapert A (după numele unui astronom belgian din secolul XVII, Charles Malapert).
Acest crater se găsește la 280 de km de Polul Sud lunar și a fost ales fiindcă este relativ plat, așa că șansele ca sonda să ajungă cu bine sunt mai mari.
Următoarea încercare va fi pe data de 15 februarie, la ora României 8.
05 (1.
05 la Kennedy Space Center at Cape Canaveral, Florida).
Mai este o dată de rezervă: 16 februarie.
Planul este ca racheta SpaceX Falcon 9 să pună cu succes pe drumul către Lună acest modul denumit Nova-C, dezvoltat de o companie din Houston, numită Intuitive Machines.
Compania a primit de la NASA 118 milioane de dolari pentru a proiecta și construi lander-ul și speră să nu aibă soarta Astrobotic, care nu a ajuns la Lună cu al său modul Peregrine care a avut mari probleme tehnice și a ars în atmosferă.
Șapte-opt zile ar trebui să dureze drumul sondei companiei Intuitive Machines, iar aselenizarea controlată (soft landing) este programată pentru data de 22 februarie.
Aselenizările controlate sunt greu de realizat din cauza terenului pietros și a faptului că nu pot fi folosite parașute pentru încetinire, pentru că nu există atmosferă pe Lună.
Manevrele trebuie făcute automat, cu ajutorul motoarelor.
Aceste module trimise de companii private fac parte dintr-un program NASA denumit Commercial Lunar Payload Services program (CLPS).
Prin acest program sunt acordate contracte unor companii private mai mici pentru a testat trimiterea pe Lună a diverselor încărcături, drept pregătire pentru timpurile în care vor fi trimiși oameni pe Lună, în misiuni complexe.
Ideea din spatele programului este de a face economii, acordând contracte mai mici, unui număr mai mare de companii, care să facă mai multe încercări, în timp scurt.
Surse: Reuters, New York Times