VIDEO Ucraina mulțumește României pentru cele „15 convoaie militare trimise” / Mesajul Guvernului de la Kiev

Spread the love

România a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare şi va ajuta la antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, spune Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, care a publicat un videoclip de mulţumire la adresa României.

România nu a dezvăluit public niciodată ce ajutor militar a trimis Ucrainei în cei aproape doi ani de război declanșat de Rusia, ceea ce a dat naştere unor controverse și speculații.

Not only a shared border, but the shared history between Romania and Ukraine is the foundation of our lifelong partnership.

We thank our Romanian friends for being there since the beginning in the fight against tyranny.

Ukraine will always have your back.

@UKRinROU pic.

twitter.

com/HYm8p7jW0oÎn videoclipul care însoţeşte mesajul sunt imagini de la demonstraţii pro-ucrainene din România, de la întâlniri ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski în timp ce-şi dau mâna.

Acestea alternează cu „cartoane” pe care scrie în limba engleză: „România este unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai noştri şi unul dintre partenerii care ne-au susţinut cel mai mult” , „România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar”, „Ne va antrena piloţii pe noile avioane F-16”.

Sunt prezentate, de asemenea, imagini cu vehicule militare şi cu sisteme de rachete Grad.

Apar, de asemenea, imagini cu refugiaţi ucraineni, Stratcom reamintind: „România a găzduit zeci de mii de refugiaţi”.

„Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru.

Mulţumesc, România”, se spune în mesajul de final al videoclipului, conform News.

ro.

În 20 decembrie, preşedintele Volodimir Zelenski spunea într-o conferință de presă că România a ajutat Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole:Președintele Ucrainei a susținut că problema cerealelor „nu poate fi politizată atunci când totul este blocat”, făcând referire la deciziile vechiului guvern conservator de a interzice importurile ucrainene de cereale.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului de când Rusia a invadat-o anul trecut, cerealele sosind pe cale rutieră, feroviară sau cu barje pe Dunăre.

La jumătatea lunii noiembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care a venit iarna şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

În acest context, el a mulţumit țărilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană, enumerând mai multe state, între care şi România:Zelenski a spus că aceste ţări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk şi alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană.

În 10 octombrie 2023, Volodimir Zelenski a făcut prima sa vizită oficială în România, fiind primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Zelenski avea programat un discurs în Parlament, însă acesta a fost anulat.

Într-un interviu acordat atunci mai multor televiziuni românești, Zelenski a spus că România a sprijinit Ucraina, de la începutul războiului cu Rusia, cu 15 „pachete” de ajutoare militare.

Nu este clar ce înseamnă acest lucru și ce ajutor concret a oferit țara noastră, însă Zelenski a mulțumit poporului român pentru sprijin.

El a spus că discuțiile pe care le-a avut cu oficiali români în vizita sa de la București s-au concentrat și în jurul celui de-al 16-lea pachet pe care România l-ar putea oferi drept sprijin.

Zelenski s-a adresat direct poporului român, spunând că este foarte recunoscător pentru tot ajutorul oferit:Guvernul României nu a vorbit niciodată în spațiul public despre ajutorul concret pe care țara noastră l-a oferit Ucrainei.

De altfel, fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu spunea într-un interviu în care reporterul BBC încerca să afle ce sprijin a oferit țara noastră către Ucraina că România nu face publice aceste lucruri pentru că „aceasta este politica Guvernului nostru”.

Citește și:

Lasă un răspuns