Trump cere Curții Supreme a SUA să intervină în privința imunității sale totale

Spread the love

Donald Trump s-a adresat luni Curții Supreme a SUA, în timp ce insistă asupra cererii sale – respinsă de instanțele inferioare – potrivit căreia are imunitate deplină la urmărirea penală pentru că a încercat să anuleze pierderea alegerilor din 2020, deoarece era în funcție de președinte când a întreprins acele acțiuni, potrivit Reuters.

Trump le-a cerut judecătorilor să pună în așteptare o decizie a unui grup de trei judecători de la Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia, care a respins cererea sa de imunitate.

Începerea procesului lui Trump pe 4 martie în fața unui tribunal federal din Washington pentru patru capete de acuzare penale formulate de procurorul special Jack Smith a fost amânată fără a fi stabilită încă o nouă dată.

Avocații lui Trump au cerut judecătorilor să oprească procedurile de judecată până când vor încerca să obțină o reexaminare a cazului de către toți judecătorii din cadrul circuitului D.

C.

și, dacă este necesar, un apel la Curtea Supremă.

Trump, primul fost președinte care a fost urmărit penal, este candidatul principal la nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden în alegerile americane din 5 noiembrie.

Biden l-a învins pe Trump în 2020.

Încetinirea cazului ar putea lucra în avantajul lui Trump, deoarece, dacă va câștiga alegerile din noiembrie și se va întoarce la Casa Albă, el ar putea să își folosească puterile prezidențiale pentru a forța încetarea urmăririi penale sau, eventual, pentru a se grația pentru orice infracțiuni federale.

Trei dintre cei nouă judecători de la Curtea Supremă au fost numiți de Trump, cimentând o majoritate conservatoare de 6-3 în cadrul celui mai înalt organism judiciar american.

Acuzațiile aduse de Smith în august 2023 au venit în cadrul unuia dintre cele patru procese penale aflate acum în curs de soluționare împotriva lui Trump, inclusiv un altul, într-o instanță din statul Georgia, care implică, de asemenea, eforturile sale de a anula înfrângerea din 2020.

Judecătoarea districtuală americană Tanya Chutkan, care prezidează cazul intentat de Smith, a respins în decembrie cererea de imunitate a lui Trump, hotărând că foștii președinți „nu se bucură de condiții speciale privind răspunderea lor penală federală”.

„Oricare ar fi imunitățile de care s-ar putea bucura un președinte în exercițiu, Statele Unite au doar un singur șef al executivului la un moment dat”, a scris Chutkan, „iar această poziție nu conferă un permis de „scăpare de închisoare pe viață.

”După ce Trump a făcut apel, grupul de trei judecători din cadrul circuitului D.

C.

a respins, de asemenea, pe 6 februarie, cererea de imunitate a lui Trump, ceea ce l-a determinat pe acesta să ceară ajutor la Curtea Supremă.

„Nu putem accepta că funcția de președinte îi plasează pe foștii săi ocupanți deasupra legii pentru tot timpul de după aceea”, a scris completul în decizia sa.

Lasă un răspuns