Războiul dintre Israel și Hamas și atacurile din largul coastelor Yemenului amenință economia mondială – FMI / Principalele provocări

Spread the love

Șeful Fondului Monetar Internațional (FMI) a avertizat luni că războiul Israel-Hamas din Fâșia Gaza și atacurile rebelilor houthi din largul coastelor Yemenului, care afectează în special Canalul Suez, reprezintă amenințări la adresa economiei mondiale, potrivit AFP.

Războiul din Fâșia Gaza și-a pus deja amprenta asupra economiei din regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, a declarat Kristalina Georgieva la World Government Summit din Dubai.

„Sunt deosebit de îngrijorată de longevitatea conflictului, pentru că, dacă acesta continuă, riscul de propagare crește”, a adăugat ea în cadrul acestui eveniment anual care reunește personalități din lumea afacerilor și a politicii din Emiratele Arabe Unite, care se desfășoară până miercuri.

„În acest moment, asistăm la un risc de propagare în Canalul Suez”, o zonă maritimă vitală pentru comerțul mondial, a continuat Georgieva, pe fondul atacurilor asupra navelor comise de rebelii yemeniți în Marea Roșie și în Golful Aden, precizând că acționează în „solidaritate” cu Hamas.

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a avertizat la sfârșitul lunii ianuarie că volumul traficului comercial care trece prin Canalul Suez a scăzut cu peste 40% în ultimele două luni.

Dacă ostilitățile se extind, „ar putea fi mai problematic pentru întreaga lume”, a deplâns Georgieva.

La 7 octombrie, comandouri Hamas infiltrate din Fâșia Gaza au comis un atac pe teritoriul israelian care s-a soldat cu moartea a peste 1 160 de persoane, majoritatea civili uciși în aceeași zi, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Ca răspuns, Israelul a lansat o ofensivă în teritoriile palestiniene care s-a soldat cu peste 28.

300 de morți, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

Temerile privind o escaladare regională a conflictului dintre Israel și aliatul său american, pe de o parte, și grupurile armate apropiate de Iran care susțin Hamas în Liban, Siria, Irak și Yemen, pe de altă parte, au continuat să crească.

„Mă aștept ca, până la jumătatea anului, ratele dobânzilor să evolueze în aceeași direcție ca în ultimul an”, a declarat șeful FMI, întrebat despre scăderea dobânzilor în marile economii.

Președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a declarat că „ceea ce se întâmplă în Gaza, dar și provocările din Ucraina (.

.

.

) și Marea Roșie” se numără printre principalele provocări pentru perspectivele economice globale.

Dacă „adăugați aceste variabile la ceea ce este deja, probabil, cea mai mică rată de creștere din ultimii 35 sau 40 de ani (.

.

.

), este ceva ce trebuie să urmărim îndeaproape”, a adăugat el în cadrul summitului.

Lasă un răspuns