Moscova amenință Occidentul cu un „răspuns dur” pentru confiscare a activelor rusești. Avertismentul Kremlinului

Spread the love

„Rusia va trata statele occidentale ca pe niște hoți”, pentru confiscarea activelor rusești blocate în Occident, avertizează purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de Reuters.

Răspunsul Rusiei la confiscarea de către Occident a activelor sale va fi „dur”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a transmis agenția de presă rusă TASS, preluată de Reuters.

O comisie a Senatului american a dat undă verde, recent, unui proiect de lege care ar oferi cadrul legal pentru ca Statele Unite să confiște activele rusești și să le transfere Ucrainei pentru a o ajuta în eforturile sale de reconstrucție.

După ce președintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia și Canada au blocat active ale Băncii Centrale a Rusiei a căror valoare totală s-ar ridica către 300 de miliarde de dolari, însă doar aproximativ 5 miliarde sunt blocate de guvernul american.

Oficialii americani și britanici au explorat diferite opțiuni pentru confiscarea activelor Băncii Centrale de la Moscova, însă recent oficiali europeni au exclus din nou varianta ca o astfel de măsură să fie luată de UE din cauza îngrijorărilor legate de legalitatea ei și a potențialului său de a speria investitorii.

UE preferă în schimb impunerea unui impozit excepțional asupra profiturilor produse de activele rusești confiscate, însă cuantumul acestora reprezintă în jur de doar 10% din valoarea lor totală.

Lasă un răspuns