De ce nu poate doborî Armata României dronele rusești care intră în spațiul național. Explicațiile șefului Armatei

Spread the love

Şeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a explicat, la Europa Liberă, că militarii nu au legislaţia necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spaţiul aerian al României, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, impunându-se modificarea a patru legi.

„Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie”, a precizat şeful Armatei.

Armata Română nu are legile necesare pentru a doborî dronele străine care intră ilegal pe teriroriul României, a avertizat, în 1 februarie, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, în interviul de la Europa Liberă.

Șeful Armatei a explicat că, pentru a doborî drone, militarii au nevoie ca patru legi să fie actualizate.

Este vorba despre legile:„În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace.

Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război.

Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”, a spus șeful Statului Major al Apărării.

De ce trebuie modificată legea privind combaterea mijloacelor aeriene pentru ca militarii să poată doborî drone în timp util, adică înainte ca ele să ajungă să facă victime sau pagube?Contactat de Europa Liberă, vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare a Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, fost ministru al Apărării Naţionale, a spus că nu a ştiut că Armata nu are instrumentele legislative pentru a doborî drone străine care intră ilegal în spaţiul naţional: „Nu ştiam şi nu e treaba mea să ştiu”.

„Dacă MApN cere această lege, sigur, ne vom mobiliza”, a adăugat el.

Fostul ministru al Apărării susţine că, la întâlnirea de la MApN din 6 februarie la care a participat, nu s-a dat exemplul Legii privind Combaterea Mijloacelor Aeriene atunci când a venit vorba despre urgenţele legislative invocate de şeful Armatei.

CITEȘTE ȘI:

Lasă un răspuns