Avertisment sumbru al șefului Rheinmetall: Europa are nevoie de 10 ani să își umple stocurile de muniții

Spread the love

Armin Papperger, președintele Consiliului de Administrație al unuia dintre cei mai mari producători europeni de armament, gigantul german Rheinmetall, a avertizat că Europa va avea nevoie de 10 ani pentru a-și umple depozitele de muniții în contextul invaziei rusești din Ucraina, relatează BBC.

Papperger a lansat avertismentul în timpul unei ceremonii de turnare a betonului la o fabrică pe care Rheinmetall o construiește în Saxonia Inferioară, la eveniment participând de asemenea cancelarul german Olaf Scholz, ministrul său al apărării Boris Pistorius și premierul danez Mette Frederiksen.

Șeful Rheinmetall a declarat că va fi nevoie de o „perioadă îndelungată” pentru ca Germania și Europa să se pregătească în fața unui „agresor care vrea să lupte împotriva NATO”.

„Suntem în regulă peste 3, 4 ani, dar pentru a fi cu adevărat pregătiți, avem nevoie de 10 ani”, a avertizat el, adăugând că „trebuie să producem 1,5 milioane de cartușe de muniție în Europa”.

The New York Times nota într-un amplu material publicat în luna septembrie a anului trecut, bazându-se pe declarații ale unor oficiali ucraineni și europeni din domeniul securității, că Rusia ar fi pe cale să ajungă la o capacitate de producție anuală de două milioane de proiectile, dublu față de capacitatea sa de dinaintea declanșării războiului din Ucraina.

Papperger afirmă acum că stocurile europene de armament sunt golite în condițiile în care cantități uriașe de muniții sunt trimise Ucrainei.

„Atât timp cât avem acest război trebuie să ajutăm Ucraina, dar mai târziu vom avea nevoie de cel puțin 5 ani și 10 ani pentru a umple cu adevărat [depozitele de muniții]”, a estimat el la evenimentul care a avut loc la aproape doi ani după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat „Zeitenwende” – un punct de cotitură în politica externă și de apărare a Berlinului ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.

În pofida angajamentului ferm asumat atunci de Scholz în privința creșterii cheltuielilor militare, Germania încă se numără printre țările NATO care nu s-au aliniat angajamentului de a aloca echivalentul a 2% din PIB pentru apărare.

Guvernul lui Scholz a dat noi asigurări că va atinge această țintă în 2024, însă presa germană și-a exprimat în mod repetat scepticismul față de declarațiile oficialilor de la Berlin.

Comentariile făcute de șeful Rheinmetall în Saxonia Inferioară, unde producătorul de armament va investi peste 300 de milioane de dolari în fabrica despre care spune că va avea o capacitate de producție anuală de 200.

000 de proiectile de artilerie, vin după ce numeroși oficiali europeni din domeniul militar și al securității au avertizat în ultimele luni despre pericolul unui conflict militar cu Rusia.

Inclusiv ministrul german al apărării Boris Pistorius a vorbit despre această posibilitate în cadrul unor comentarii făcute luna trecută.

Sâmbăta aceasta secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat la rândul său că țările europene trebuie să își crească producția de armament pentru a spori livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani”.

Dr.

Claudia Major de la Institutul German pentru Probleme Internaționale și de Securitate a declarat pentru BBC că Europa a început într-adevăr să investească mai mult în apărarea sa de la începutul războiului din Ucraina.

„Dar dacă e să fim foarte sinceri, știm că în momentul de față, europenii nu sunt capabili să se apere singuri într-un conflict convențional fără sprijinul Statelor Unite”, afirmă ea.

Urmărește ultimele evoluții din a 720-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.

RO.

Lasă un răspuns