Proiect USR: Românii vor putea direcționa 50% din contribuția la sănătate aferentă salariului minim pe economie către un asigurator privat de servicii de sănătate

Spread the love

Românii ar urma să poată direcționa – dacă vor dori să opteze pentru acest lucru – 50% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă salariului de bază minim brut către un asigurator privat de servicii de sănătate, prevede un proiect de lege depus de USR la Parlament.

În cazul persoanelor care au salariu mai mare decât salariul minim pe economie, contribuția care va putea merge către un asigurator privat, în cazul în care persoana respectivă va opta pentru acest lucru, va fi tot de 50% din contribuția aferentă salariului minim, diferența urmând să meargă în continuare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ce va oferi CNAS și ce va oferi asiguratorul privat:Deputatul USR Claudiu Năsui, inițiatorul proiectului de lege, a declarat pentru HotNews.

ro că, în cazul în care ar trece de Parlament, o astfel de lege ar stimula concurența în domeniul serviciilor medicale, iar calitatea acestora ar crește.

Claudiu Năsui mai spune că suma care va trece către un asigurator privat, în cazul unei persoane care optează pentru acest lucru, va fi de aproximativ 165 de lei lunar.

Printre inițiatori se numără, în afară de Claudiu Năsui, și deputații USR Adrian Wiener și Emanuel Ungureanu, membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

„Scopul sistemului de asigurări private de sănătate este finanţarea ocrotirii sănătăţii populaţiei într-un sistem concurenţial care să garanteze libera alegere de către asiguraţi a asigurătorului de sănătate prin dreptul asiguraţilor de a solicita transferul, în numele lor, a unei contribuţii din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate către asigurătorul de sănătate ales”, arată inițiatorii.

Asiguratorii privați ar putea oferi, contra unor sume suplimentare plătite, și alte servicii complementare, precum acces mai rapid la anumite servicii medicale sau condiții hoteliere mai bune la internarea în spital, potrivit inițiatorilor proiectului de lege.

Autorizarea pentru activitate de asigurare privată de sănătate de bază ar irma să fie făcută de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele mai importante prevederi ale proiectului de lege: Inițiativa legislativă are și un capitol dedicat asiguraților cu risc ridicat, care nu pot accesa, în acest moment, asigurări private de sănătate în România:„Pilonul 2 al sănătății ar fi cea mai mare reformă făcută în sistemul de sănătate de la căderea comunismului și până acum.

Ultima mare reformă a fost cea în care statul a permis apariția spitalelor și clinicilor private.

Chiar dacă și acolo pune în continuare multe bețe în roate prin suprareglementare și birocratizare, măcar românii au început să poată avea alternative.

Cu acest proiect, clinicile și spitalele private nu ar mai fi disponibile doar pentru cei suficient de înstăriți să plătească de două ori sănătatea, ci ar fi disponibile pentru toată lumea.

Practic, toți românii, indiferent de venit, ar avea dreptul de a alege în sănătate”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

„Proiectul poate cel mai ușor fi descris ca un Pilon 2 al sănătății.

Statul ne ia foarte mulți bani pentru sănătate, dar în practică rezultatele sunt dezastruoase.

Chiar dacă numărul de pacienți tot scade și cheltuielile sistemului tot cresc, calitatea nu a crescut deloc.

Dimpotrivă.

Lucrul acesta se întâmplă pentru că CNAS este un monopol de stat.

Nimeni de acolo nu are niciun interes să schimbe ceva.

Timpul trece, leafa merge, oricare ar fi rezultatele.

Toată indolența, nepăsarea și corupția sunt perfect predictibile într-un monopol de stat”, declară Adrian Wiener, medic și deputat USR în Comisia de sănătate.

„Românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă asigurătorul de sănătate, nu să fie prizonierii unui monopol de stat care se comportă cu ei după bunul plac pentru că știe că oricum nu există concurență la care să plece.

Dacă nu există drept de a alege, de fapt nu există niciun drept.

Oamenii s-au săturat de drepturi pe hârtie ca pe vremea comunismului.

În teorie aveam de toate, în practică muream de foame.

Prin acest proiect, exact asta facem: deschidem piața asigurărilor de sănătate permițând tuturor românilor să-și ducă banii la orice asigurător doresc”, spune și Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

„Ne uităm la spitalele din țări precum Franța, Belgia, Germania, unde au emigrat medici români, și ne întrebăm de ce nu pot fi la fel și în România.

Răspunsul e simplu: pentru că sistemul este diferit.

Prin acest proiect de lege ne dorim să avem sănătate la standarde europene, dar nu cu actualul sistem prin care Casa Națională de Asigurări de Sănătate eșuează sistematic să ne dea acces la sănătate de calitate.

Vrem un sistem în care pacientul să fie cu adevărat în centrul sistemului, să poată alege și să fie tratat cu respect”, a declarat și deputata USR Cristina Prună.

Proiectul de lege poate fi consultat integral aici.

Expunerea de motive poate fi consultată integral aici.

Foto: Dreamstime.

com.

Lasă un răspuns