Momentul reducerii dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE) se apropie cu repeziciune, iar măsurile oportune şi graduale ar putea contribui la reducerea volatilităţii ulterioare pe pieţele financiare şi în economie, a declarat sâmbătă italianul Fabio Panetta, membru în consiliul guvernatorilor al instituţiei financiare, transmit Reuters și news.
roAdresându-se la reuniunea Assiom Forex de la Genova, Panetta a spus că următoarea mişcare de politică monetară trebuie să reflecte o situaţie în care dezinflaţia este în curs şi o spirală salariale-preţ este puţin probabilă, în timp ce majorările dobânzilor se dovedesc a avea un efect mai puternic asupra economiei decât în trecut.
”Timpul pentru o inversare a politicii monetare se apropie cu paşi repezi”, a spus Panetta, care a devenit guvernator al Băncii Italiei în noiembrie, după o perioadă ca membru al consiliului executiv al BCE.
”Trebuie să luăm în considerare avantajele şi dezavantajele reducerii ratelor dobânzilor rapid şi treptat, spre deosebire de mai târziu şi mai agresiv, ceea ce ar putea creşte volatilitatea pe pieţele financiare şi activitatea economică”, a adăugat el.
Banca Centrală Europeană a menţinut luna trecută ratele dobânzilor la un nivel record de 4% şi şi-a reafirmat angajamentul de a lupta împotriva inflaţiei chiar şi atunci când se apropie momentul pentru a începe reducerea costurilor îndatorării.
Dezbaterea se concentrează acum pe dacă BCE va începe să reducă dobânzile încă din aprilie sau va opta pentru amânare.