Laura Buciu Laura Buciu Sursa foto: Pexels „Acum pot spune că bătălia mea împotriva vechilor reguli islamice privind căsătoria şi divorţul a fost câştigată”, a declarat Bano, o femeie musulmană al cărei soţ a ales să aibă două soţii şi a divorţat de ea pronunţând „talaq” de trei ori.
„Permiterea islamului ca bărbaţii să aibă două sau mai multe soţii în acelaşi timp trebuia să ia sfârşit”, a declarat ea pentru Reuters.
Vezi mai multe articole din categoria externe Dar Sadaf Jafar nu a aplaudat noua lege, care aboleşte practici precum poligamia şi divorţul instantaneu, chiar dacă a dus propria luptă în instanţă împotriva soţului ei pentru că s-a căsătorit cu o altă femeie fără consimţământul ei.
„Poligamia este permisă în Islam în cadrul unor reguli şi reglementări stricte, dar este folosită în mod abuziv”, a declarat Jafar, care cere o pensie alimentară pentru a-şi întreţine cei doi copii.
Ea spune că nu s-a consultat cu savanţii islamici, deoarece spera că instanţele indiene vor face dreptate.
Adoptarea Codului civil uniform în statul Uttarakhand a deschis o prăpastie între femeile din cea mai mare minoritate religioasă din India, chiar şi în rândul unora ale căror vieţi au fost date peste cap atunci când soţii lor au încheiat căsătorii multiple.
Unele, precum activista Bano, în vârstă de 49 de ani, sărbătoresc noile prevederi ca pe o afirmare mult aşteptată a legii seculare asupra hotărârilor paralele ale sharia în materie de căsătorie, divorţ, moştenire, adopţie şi succesiune.
Pentru alţii, precum Jafar, politicieni musulmani şi învăţaţi islamici, este o manevră nedorită a partidului naţionalist hindus al premierului Narendra Modi.
Se aşteaptă ca adoptarea codului în Uttarakhand să deschidă calea pentru ca şi alte state conduse de Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi să urmeze exemplul, în ciuda opoziţiei furioase a unor lideri ai celor 200 de milioane de musulmani care fac din India a treia ţară musulmană ca mărime din lume.